250 kg de materiale pirotehnice deţinute fără drept, ridicate în vederea confiscării de către poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.
În perioada 24-29 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au acţionat pe raza judeţului Mureş, respectiv în localităţile Târgu Mureş, Reghin şi localităţile limitrofe acestora, desfăşurând activităţi specifice în cadrul Planului de acţiune „Foc de artificii 2019/2020”, privind operaţiunile cu articole pirotehnice.
Astfel, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul subunităţilor de poliţie, au fost efectuate mai multe controale la societăţile comerciale autorizate a deţine şi comercializa articole pirotehnice din categoriile F1-F4.
Cu ocazia acestora, poliţiştii au constatat faptul că mai multe societăţi comerciale autorizate a comercializa articole pirotehnice din categoriile F1 şi P1, ar fi deţinut în vederea comercializării articole pirotehnice din categoria F2.
A fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 250 kg de articole pirotehnice din categoria F2, în valoare de aproximativ 22.000 de lei.
Totodată, au fost întocmite 15 dosare penale privind infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive.
La acţiuni au participat şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş.
Atenţie! Reamintim:
În conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
Persoanele neautorizate (publicul larg) pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria FI, în care sunt incluse obiectele pirotehnice care prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse. Acestea pot fi achiziţionate doar de la persoanele autorizate, fiind inscripţionate cu „F1” sau ,,P1”. Din această categorie nu fac parte petardele.
În aceasta perioadă, se recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.