Fermierii harghiteni au primit, în ultimii şapte ani, de la intrarea României în Uniunea Europeană, peste 300 de milioane de euro, reprezentând subvenţii pe suprafaţă, fonduri accesate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).
Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat într-o conferinţă de presă, că aceste fonduri sunt folosite pentru dezvoltare rurală, pentru creşterea nivelului de trai de la sate, astfel încât fermierii să nu-şi dorească să se mute la oraş şi să aibă condiţii mai bune de trai.
Fermierii din Harghita primesc, pe lângă subvenţia de bază pe suprafaţă, de 124 euro pe hectar/an, o subvenţie de 107 euro pentru că mare parte din judeţ se află în zona montană. La aceste sume se adaugă 124 euro, dacă respectă anumite condiţii de protecţie a mediului şi alţi 58 euro, dacă au parcele pe care le lucrează manual.
,,Judeţul Harghita se află într-o zonă defavorizată de munte, ceea ce înseamnă că aici, cu căruţa, nu mergem numai în dreapta şi în stânga, ci mergem şi în sus şi în jos. (…) Subvenţia de bază este de 124 euro pe hectar/an, la care se adaugă subvenţia pentru zona montană defavorizată, de 107 euro pe hectar. Aceasta este una dintre cele mai importante subvenţii ale noastre, pentru că practic, (…) omul o primeşte pentru că Dumnezeu a pus judeţul Harghita unde l-a pus, fermierul nu trebuie să facă mari eforturi. Subvenţia de agromediu implică respectarea anumitor condiţii, pe o perioadă de cinci ani. Dar trebuie să vă spun foarte sincer că fermierul nu trebuie să facă nimic în plus faţă de ce s-a făcut acum 100 ani pe acelaşi teren. Condiţia de bază este să îşi lucreze terenul cinstit, nu se cer îngrăşăminte, tehnologie, cel mai important este să aibă grijă de mediu şi să îl menţină în stare curată”, a explicat Haschi Andras.
Acesta a precizat că, în unele cazuri, fermierii primesc peste 400 euro numai pentru un hectar, ceea ce înseamnă, uneori, mai mult decât valoarea terenului.
În Harghita sunt aproximativ 32.000 fermieri, care depun cereri pentru acordarea subvenţiei, pentru o suprafaţă totală de 190.000 hectare. Şeful APIA Harghita a spus că, din păcate, în judeţ există foarte multe parcele mici, în comparaţie cu judeţul Constanţa, care are 10.000 fermieri cu 500.000 hectare de teren.
Haschi Andras a ţinut că puncteze că în judeţ nu ar fi putut intra o sumă atât de mare de bani, dacă autorităţile locale nu s-ar fi implicat în campaniile de preluarea a cererilor şi nu i-ar fi ajutat în mod direct pe fermieri.
,,Cei 300 de milioane de euro nu ar fi intrat în judeţ fără ajutorul primarilor, al consiliilor locale care ne ajută foarte mult în contactul direct cu fermierii. Un fermier de la Bilbor nu are de unde să afle toate aceste informaţii fără să implicăm într-un mod oarecare autorităţile locale”, a subliniat şeful APIA Harghita.
Campania de preluare a cererilor pentru anul 2014 se desfăşoară în perioada 1 martie-15 mai, dar va continua încă 25 de zile şi după această dată, dar cu aplicarea unei sancţiuni de 1% pe zi. APIA Harghita a început deja pregătirea campaniei, urmând ca specialiştii instituţiei să aibă întâlniri cu primarii, să instruiască persoanele care ajută la completarea cererilor şi să discute cu fermierii, pentru a le furniza toate informaţiile de care au nevoie.