Un proiect european care are ca scop calificarea şi perfecţionarea a aproximativ 600 de şomeri din 12 judeţe ale ţării a fost lansat miercuri la Miercurea Ciuc.
Managerul de proiect, Viviana Vasile, a declarat că urmează să se califice în domeniul alimentaţiei, turismului şi artizanatului 588 de şomeri de scurtă sau lungă durată, în meserii precum barman, bucătar, cofetar, cameristă, imprimator pe lemn şi mătase şi lucrător în sculptură. Se vor organiza şi cursuri de perfecţionare pentru meserii precum somelier, ghid de turism, şef de restaurant sau manager de activităţi hoteliere. Şomerii care vor fi incluşi în proiect sunt din Regiunea Centru, respectiv judeţele Alba, Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Sibiu şi Regiunea Sud-Est, cu judeţele Constanţa, Tulcea, Vrancea, Galaţi, Buzău şi Brăila. Pentru Regiunea Centru, cursurile se vor ţine la Miercurea Ciuc şi vor fi bilingve, în română şi maghiară, iar pentru Regiunea Sud-Est cursurile vor fi organizate la Eforie.
Facilități pentru șomeri
Viviana Vasile a spus că şomerii participanţi vor beneficia de o serie de facilităţi cum ar fi decontarea transportului până la localitatea unde se organizează cursurile, asigurarea mesei, precum şi acordarea unor subvenţii celor care finalizează cursurile. Absolvenţii vor primi o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, iar pentru 79 dintre ei li se va găsi şi un loc de muncă.
La conferinţa de lansare a proiectului a participat şi Petra Szavics, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care i-a felicitat pe organizatori şi a subliniat că astfel de proiecte ‚sunt relevante inclusiv din perspectiva următorului exerciţiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020’.
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a punctat faptul că zona este una stabilă din punct de vedere etnic şi că investitorii pot veni liniştiţi în Harghita, judeţ care are o mare nevoie să se dezvolte din punct de vedere economic.
„Dacă discutăm despre tema zilei de astăzi cred că ar trebui să vedem şi cauzele pentru care există o lipsă a locurilor de muncă. (…) Şi vreau să trecem peste ideea asta preconcepută că această zonă este una instabilă din punct de vedere etnic, aşa cum se spune de multe ori. Eu infirm acest lucru şi totdeauna am susţinut ca şi în această zonă să vină investitorii, pentru că este o zonă stabilă, este un judeţ normal în care investiţiile trebuie să aibă loc. Pentru că judeţul Harghita nu este o zonă cu o dezvoltare extraordinară, ci cu o dezvoltare economică redusă, motiv pentru care cu atât mai mult sper că lansarea acestui proiect va da un semnal pozitiv”, a spus prefectul Adrian Jean Andrei.
La conferinţa de lansare au participat mai mulţi primari din zonă, reprezentanţi ai asociaţiilor de tineret, turism sau alimentaţie publică din Harghita, precum şi senatorul UDMR Tanczos Barna.
Cursurile din cadrul proiectului vor începe în luna iunie şi se vor desfăşura până în septembrie 2015.
Proiectul se intitulează „Servicii integrate de informare, consiliere şi formare profesională a persoanelor fără loc de muncă, în meserii în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi artizanatului”, este finanţat din Fondul Social European în cadrul Programului POSDRU, are o valoare de 12 milioane de lei şi este implementat de firma SC Corex & CB SRL.
Sute de șomeri vor fi recalificați
Category: Stirile Punctul