Ungaria primeşte toţi refugiaţii care pleacă din calea războiului din Ucraina, însă va menţine graniţa închisă în faţa imigranţilor ilegali, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Geneva, la reuniunea Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU.
“Ungaria este condusă, de doisprezece ani, de un guvern creştin-democrat, naţional, patriotic, de dreapta, a cărui politică se bazează pe valorile creştine, ceea ce este o garanţie a respectării depline a drepturilor omului”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare în cadrul şedinţei ONU periodice de revizuire a situaţiei juridice din Ungaria.
Ministrul a subliniat că în războiul din Ucraina sunt încălcate cele mai elementare drepturi ale omului, ceea ce reprezintă un foarte serios risc de securitate. Potrivit oficialului ungar, guvernul maghiar trebuie să garanteze că locuitorii ţării pot trăi în pace şi securitate, iar în privinţa acestei probleme nu poate exista niciun fel de compromis.
În acest sens, Szijjártó a menţionat trei sarcini: ca securitatea poporului maghiar să fie garantată, ca Ungaria să nu fie implicată în acest război şi ca preţul războiului să nu fie plătit de poporul maghiar.
Péter Szijjártó a spus că forţe semnificative ale armatei maghiare au fost redistribuite în regiunea frontierei de est, şi că pentru a minimiza riscurile, Ungaria nu va trimite militari în Ucraina şi nici nu va permite tranzitarea teritoriului său cu transporturi de arme letale. “În acelaşi timp, ştim, înţelegem şi respectăm faptul că unii dintre prietenii şi aliaţii noştri au decis altfel”, a precizat ministrul.
Şeful diplomaţiei ungare a vorbit şi despre securitatea aprovizionării cu energie, şi a precizat că guvernul maghiar nu sprijină deciziile care pot pune în pericol acest lucru.
În ceea ce priveşte eliminarea dependenţei energetice faţă de Rusia, ministrul a subliniat că tranziţia nu este posibilă nici măcar de pe un an pe altul, cu atât mai puţin de pe o zi pe alta.
Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria îi primeşte pe toţi cei care fug din calea războiului din Ucraina şi le oferă acestora toată asistenţa necesară, inclusiv mâncare şi cazare. A adăugat că din ţara vecină au sosit, deja, peste o jumătate de milion de persoane şi că pe măsură ce situaţia se înrăutăţeşte, sunt aşteptate mai multe valuri de refugiaţi.
În acelaşi timp, Szijjártó a spus că este o situaţie problematică şi ilogică faptul că deşi majoritatea refugiaţilor primesc ajutor în Ungaria şi Polonia, în cazul acestuia din urmă fiind vorba de desfăşurarea celei mai mari operaţiuni umanitare din istoria ţării, “Bruxelles-ul reţine fondurile care li se cuvin celor două state”.
În ceea ce priveşte imigraţia ilegală, ministrul ungar de externe a punctat că autorităţile maghiare nu vor primi nici în continuare migranţi, întrucât aceştia nu sosesc dintr-o ţară vecină sfâşiată de război, ci vin de la mii de kilometri depărtare şi trec, până aici, prin mai multe state sigure.
Szijjártó a menţionat, de asemenea, că diferenţa dintre cele două grupuri de persoane este acum mai evidentă ca niciodată: imigranţii ilegali încalcă în mod regulat graniţele, atacă poliţiştii, se comportă agresiv şi nu cooperează cu autorităţile, în timp ce refugiaţii din Ucraina folosesc punctele oficiale de trecere ale frontierelor, unde aşteaptă cu răbdare, dau dovadă de respect, se înregistrează oficial în evidenţe şi mulţumesc pentru ajutorul primit.
MTI