Primăria municipiului Reghin, Asociația Inovație în Educație „Eureka”, Consiliul Județean Mureș și Muzeul Etnografic „Anton Badea” au organizat în perioada 9-12 august „Tabăra interculturală pentru tineri – Arta ca viață!”.
Au participat tineri din Cernăuți-Ucraina, Ungheni – Republica Moldova și din Reghin. Ei au luat parte la module de educație și artă culinară, educație artistică și educație outdoor.
Scopul proiectului a fost schimbul cultural, dialogul și interacțiunea cu alte culturi.
Programul a cuprins mai multe secțiuni tematice care au oferit tinerilor experiența cunoașterii universului tradițiilor și al alterității. Ei au avut ocazia de a căuta necunoscutul și implicit resursele de creație ale propriei ființe.
„Ideea…
… care a stat la baza proiectului a fost aceea de a oferi tinerilor oportunitatea unor beneficii pe care experiența interculturală o poate avea în plan personal și social în mai multe domenii. Am considerat binevenită crearea unor modalități prin care tinerii din mai multe țări, țări cu o istorie și tradiții culturale înrudite, cu multe similitudini să se întâlnească, să se cunoască și să interacționeze într-un mediu creativ pe care spațiul muzeal îl poate oferi, prin facilitarea cunoaşterii de către fiecare grup etnic a propriilor valori, dar și a celorlalte. Totodată proiectul își propune dezvoltarea comportamentului și a atitudinilor interculturale, acceptarea diversității, cunoașterea unor tradiții și a unor obiceiuri, prin împărtășirea de experiențe culinare, artistice și prin interacțiune și dialog intercultural.
Trei zile de tabără
Programul s-a desfășurat sub forma a trei zile de tabără, în fiecare zi a fost abordată o temă, iar tema generală a fost viața văzută ca o artă sau cum ne putem deprinde să trăim frumos și sănătos în armonie cu noi și cu ceilalți. Prin intermediul programului ne propunem să aducem în prim-plan cunoașterea și respectarea valorilor universale, dar și conștientizarea importanței pe care stilul de viață echilibrat o poate avea”, a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea”, din Reghin.
Așa cum am spus și anterior, proiectul a fost o invitație la apropierea de natură și tradiții, stimularea creativității într-o direcție artistică promovând respectul pentru celălalt, toleranța față de diversitate și complementaritatea dintre culturi.
Programul a contribuit la validarea dialogului intercultural, ca factor esențial pentru dezvoltarea unei societăți multiculturale. Personalitatea tinerilor este în formare și participarea la activități multiculturale, impulsurile pozitive le oferă posibilitatea de dezvoltare, le formează identitatea, valorile, devenind astfel adulți toleranți, membri ai unei comunități deschise, tolerante.
Rodica Bândilă, managerul Asociației Inovație în Educație „Eureka:
„În calitate de parteneri am accesat fonduri nerambursabile prin Consiliul Județean. Este al doilea proiect pe care îl desfășurăm împreună. Ideea principală a fost să încercăm determinarea populației relativ tinere să se reîntoarcă la tradiții. În grupurile participante am avut două generații, tineri și persoane de vârstă medie. Am dorit ca tinerii să învețe de la maturi tradițiile și obiceiurile, la rândul lor să le transmită mai departe. La modul general tradiția se transmite în familie. Dacă părinții cunosc aceste obiceiuri, tinerii le învață și le transmit. Dacă nu sunt familiarizați, trebuie să învețe. E important să menținem legăturile culturale, să le întărim și să le diversificăm”.
Prezentări
Evenimentul a debutat săptămâna trecută joi și a cuprins două prezentări, „Nutriția între tradiție și inovație” și „Importanța gândirii pozitive și stilul de viață” susținute de către Liana Conțiu- nutriționist și Ada Irimie- farmacist.
Ada Irimie – farmacist:
,,Am răspuns invitaţiei directorului Muzeului Etnografic Reghin, Roxana Man, cu entuziasm. Tema propusă de dânsa: „Gândirea Pozitivă” fiind şi una care mă pasionează în mod deosebit. Acest subiect propune o viziune holistică asupra lumii în care trăim şi relaţionăm, ideea principală fiind aceea că viaţa noastră este strâns legată şi influenţată de gândirea noastră. După cum spunea marele iluminat Buddha: „Eşti ceea ce gândeşti”, consider că fiecare dintre noi trebuie să se aplece spre interiorul lui, fiind necesară o introspecţie a vieţii noastre sufleteşti care să ne aducă bucuria şi echilibrul interior. Aceasta se realizează prin rugăciune, meditaţie, psihoterapie, fiecare dintre noi fiind liber să îşi aleagă metoda prin care să ajungă la cunoaşterea de sine. Să ne acordăm în fiecare zi câteva momente de reflecţie asupra a ceea ce contează cu adevărat: pacea şi liniştea noastră interioară”.
Concurs de gătit, programe artistice și vizionare de film
Joi după-amiază au avut loc prezentări ale tradițiilor locale și un concurs de gătit, intitulat „Gustul din copilărie”. Tinerii au fost împărțiți în grupe și au realizat preparate după rețete tradiționale: mâncare cu specific ucrainean, moldovenesc și românesc/unguresc.
Vineri dimineața fiecare grup a prezentat un program cultural-artistic/obicei specific zonei pe care o reprezentau, au vizionat un film despre Muzeul Etnografic. Începând cu ora 14,00 tinerii au realizat picturi pe pânză cu tema „Vis de vară”/„Satul meu”, sub îndrumarea și coordonarea de specialitate al artistului plastic Călin Bogătean.
De la ora 18,00 a avut loc premierea participanților. Evenimentul s-a încheiat cu un real succes, concluzionându-se că a fi unic și a fi diferit este un „plus” deoarece prin cultură avem diversitate.
Sâmbătă dimineața tinerii au plecat spre Hunedoara, au vizitat Castelul Huniazilor și Parcul- Rezervația Naturală de Zimbri din Hațeg.
Imola Grama