Ceramica tradițională locală prinde viață în mâinile tânărului olar Marinel Györfi iar obiectele realizate prin tehnica specifică acestei zone, sgraffito, dezvăluie povești despre istoria sașilor de pe aceste meleaguri.
Această tehnică practicată de breasla olarilor din Saschiz prin secolul al XVII-lea presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut, iar după uscare, este desenat, prin scrijelire, modelul dorit. După ardere, pe obiect rămâne imaginea desenată pe fondul de culoarea glazurii.
Cu ajutorul comunității și a oamenilor iubitori de autentic, de tradiții și meșteșuguri, a fost posibilă inițierea unor tineri în meșteșugul olăritului și a tehnicii specifice zonei, sgraffito, care a fost abandonată pe la mijlocul anilor 1700.
Este demn de apreciat eforturile tuturor care au contribuit la reînvierea meștesugului olăritului la Saschiz, în inima Transilvaniei.
Minunatele obiecte de ceramică, lucrate cu multă migală și măiestrie de Marinel Györfi, le puteți admira în atelierul de ceramică din Saschiz iar tânărul olar este dornic să vă îndrume în tainele olăritului.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.