Târg de mărțișoare, pentru copiii din centrele de plasament din Mureș
Târg de mărțișoare, pentru copiii din centrele de plasament din Mureș

Târg de mărțișoare, pentru copiii din centrele de plasament din Mureș

Mărțișoare handmade, gustări și dulciuri pregătite de copii din centre de plasament și de voluntarii  Ajungem MARI Mureș sunt disponibile sâmbătă, la Târgu Mureș (de la ora 12, la J`ai Bistrot), în cadrul unui târg care are ca scop susținerea educației acestor copii.

Potrivit coordonatorului evenimentului, Alina Șandor, mărțișoarele, felicitările, dar și alte obiecte cu tematică legată de Mărțișor au fost realizate de copiii din centre de plasament, alături de voluntari – prezenți sâmbătă în număr mare la târg – în cadrul atelierelor de educaţie antreprenorială.

“Organizăm târgul de Mărțișor, iar fondurile adunate vor fi folosite pentru a duce copiii din centre de plasament din Mureș într-o tabără. Am mai adunat și la târgul de Crăciun, tot pentru această tabără, bani și vrem să o organizăm cu copiii undeva la munte, în principiu, de vineri până duminică, după aceea probabil va fi pe mai multe zile”, a declarat Alina Șandor.

Aceasta a precizat că toți banii strânși la aceste târguri, precum și la cele de Crăciun, din vânzarea unor “produse simpatice” și din donații, sunt folosiți în beneficiul acestor copii, pentru ieșiri și activitățile cu ei.

“Lucrăm cam de o lună, am organizat atelierele de educație antreprenorială, în care vrem oarecum să-i obișnuim pe copii să vadă ce înseamnă să-ți câștigi practic banii. Am avut și educație financiară cu ei, în care, tot așa, le-am spus istoria banilor și altele și au fost foarte încântați, iar acum e practic o continuare a acelor ateliere. Au fost foarte încântați, le-am explicat că 50% din fondurile strânse vor fi folosite pentru ieșiri, 30% vor fi ca să facă și ei o faptă bună la rândul lor – să mergem la un centru de bătrâni, să facem un cadou, spre exemplu – iar încă 20% să fie folosiți pentru a-și cumpăra ei ceva, mergem cu ei la cumpărături și vedem ce au nevoie”, a precizat Alina Șandor.

În aceste activități au fost antrenați în total circa 160 de copii, provenind de la centre rezidențiale din Târgu Mureș, care au lucrat pe grupe. Asociația își desfășoară activitatea în tot județul, printr-un program de mentorat în care circa 40 de voluntari își dedică 2-3 ore pe săptămână pentru a fi alături de acești copii. Cei care doresc să se înscrie pentru noua serie o pot face până la sfârșitul lunii februarie.

Programul educațional Ajungem MARI susține educația copiilor și tinerilor din centre de plasament și medii defavorizate din București și 25 de județe. Programul a pornit în iunie 2014 cu buget zero și o mână de voluntari, iar in prezent implică peste 1000 de voluntari care ajută 2000 de copii din București și alte 25 județe. Scopul programului este să îi ajute pe copii să devină oameni MARI, responsabili, independenți prin ședinte de recuperare școlară într-un mod interactiv, ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocaționale, logopedie, ieșiri, excursii, tabere, consiliere vocațională și vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în forțele proprii și a le forma abilități care să-i ajute pe viitor.