Un număr de 150 de producători şi meşteşugari au participat, vineri şi sâmbătă, la tradiţionalul ,,Târg de toamnă al produselor locale şi tradiţionale”, de la Miercurea Ciuc.
Printre vizitatorii târgului s-a numărat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a apreciat această iniţiativă ce promovează valorile tradiţionale. ,,Cred că există valori care trebuie păstrate, dezvoltate şi duse mai departe. Şi valorile tradiţionale, în ceea ce priveşte bucătăria, alimentaţia, (…) eu spun cu curaj arta culinară, sunt foarte importante. (…) Trebuie să fim conştienţi că (…) în zona montană, în zona deluroasă, dacă sunt păstrate tradiţiile, aceste comunităţi devin mai puternice din punct de vedere economic”, a declarat Kelemen Hunor, care şi-a exprimat speranţa că, în viitor, aceste produse tradiţionale vor fi recunoscute atât pe plan naţional, cât şi în Uniunea Europeană.
Pe o suprafaţă de trei hectare, în centrul municipiului, au fost expuse produse dintre cele mai diverse, de la preparate din carne, lactate, sucuri de fructe şi dulceţuri, prăjituri de casă, pâine, fructe, legume, până la diverse produse meşteşugăreşti.
Turtă delicioasă
Varga Géza, din Odorheiu Secuiesc, este singurul producător de turtă dulce prezent la târg, iar produsele sale sunt foarte căutate. Dacă cei mici sunt atraşi de maşinuţe din turtă dulce, de diverse ,,mărci”, adulţii preferă pachetele de turtă dulce cu diverse arome sau figurinele sub formă de inimă, casă sau animale.
Varga Géza, alături de soţia sa şi de cei trei angajaţi, lucrează de dimineaţă până seara în mica fabrică de la Odorheiu Secuiesc şi spune că nu simte criza economică. ,,Nu câştigăm mult pentru că nu am mai crescut preţurile de patru ani, dar avem comenzi tot timpul. Acum am primit o comandă din Bucureşti pentru o mie de bucăţi de turtă dulce sub formă unor decoraţiuni de Crăciun”, a spus Varga Géza.
Pănuşe de porumb
Alături de standul său s-a aflat cel al familiei Balint, din Odorheiu Secuiesc, care a realizat diverse obiecte din pănuşe de porumb. Balint Julia spune că întreaga familie, ea, soţul şi cei doi copii, lucrează în timpul liber la împletiturile de pănuşe, obiectele realizate de ei ajungând la cele mai mari târguri din ţară.
,,Suntem chemaţi la Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Satului din Bucureşti, dar şi la târguri din toată ţară. Lucrăm din pasiune, doar în timpul liber, pentru că din asta nu se poate trăi. Participarea la târg ne ajută pentru că ne facem relaţii, ne cunoaşte lumea şi poate pe viitor va fi mai bine”, a spus Balint Julia.
Târgul de Toamnă al Produselor Locale şi Tradiţionale de la Miercurea Ciuc a fost organizat de Consiliul Judeţean Harghita şi Camera Agricolă, în parteneriat cu Primăria municipiului.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.