Pe 27 octombrie, s-a organizat evenimentul ”bioDorf- vânzarea produselor locale”, pe terasa unui binecunoscut local din Reghin. Prin acest eveniment s-a dorit promovarea produselor locale și a produselor hand made din împrejurimile Reghinului.
Produse bio
”Ideea a pornit de la gândul de a ajuta producătorii și persoanele care produc anumite produse hand made, să aibă o locație unde să își prezinte lucrările, produsele. Am invitat producători din Reghin și împrejurimi, cu o parte din ei am mai colaborat la alte proiecte. De regulă asociem produsele de calitate și produsele bio cu un preț mai ridicat, dar nu este neapărat așa. Trebuie să punem accent pe produse naturale, de calitate și sănătoase, atât în ceea ce privește propria noastră persoană cât și mediul înconjurător. Vreau să mulțumesc celor ce mi-au permis să organizez acest eveniment aici, au fost foarte receptivi și începând de azi vom organiza lunar acest târg” a declarat organizatorul evenimentului, prof. Reichenberger Iringó.
Produse sănătoase
Cumpărătorii au avut ocazia să achiziționeze produse sănătoase, cum ar fi brânzeturi artizanale și miere, dulcețuri și siropuri naturale, miere, dulciuri de casă, zacuscă, țuică, bijuterii care îți fură ochii, săpunuri și creme parfumate, buchete și aranjamente de lavandă, ceaiuri, condimente, căni, kürtőskalács, înghețată, sacoșe pictate din bumbac, etc.
Soluții alternative
”Am venit cu sacoșe pictate manual, produse 100% de noi, cusute de Balint Renata. Sunt confecționate din bumbac netratat. Încercăm să le facem cât de natural se poate, dorim să stimulăm oamenii să nu mai folosească pungile de plastic. Suntem îngropați în plastic, încercăm să găsim soluții alternative”– Cristian Man.
Lucrări din pastă polimerică fimo
”Am adus câteva lucrări realizate din pastă polimerică fimo: brelocuri, broșe, cercei, lingurițe decorate cu fimo, semne de carte și chiar câteva ornamente de Crăciun și căni. Ne bucurăm că se organizeză genul acesta de târguri pentru că sunt un bun prilej de a te promova și de a scoate la iveală producătorii locali care de multe ori stau undeva ascunși, rar îi vezi în public. Unii nu își promovează lucrările în mediul online iar aici îi poți vedea”– Codruța Romanța.
Obiecte diversificate, pentru toate buzunarele
”Am produse din mărgele, mărunte și foarte mărunte, lucrări în principal cu motive tradiționale. Am adus brelocuri, cercei, semne de carte. Obiecte diversificate, pentru toate buzunarele, vârstele și gusturile. Ideea acestui târg a fost foarte bună și de mult timp așteptată”– Alexandrina Biriș.
Workshopuri
În cadrul activității s-au organizat două workshopuri pe tematică diferită: Zero Waste, prezentat de Balázs Panna şi ideea de compostare, descris de către Cristian Man şi Răzvan Ilieş.
Workshopul ZeroWaste, prezentat de Balazs Panna, a încercat să răspundă la câteva întrebări esențiale despre subiecte de actualitate: Dacă dorim să lăsăm copiilor noștri o planetă viabilă? Cum arată o gospodărie cu mai puține deșeuri, mai puțin plastic, cu mai puțină risipă? Cât de greu este drumul spre un trai mai sustenabil în viața unei familii, într-o comunitate, în mijlocul oraşului? Cât de mult contează impactul individual? Ce putem face ca părinți? Ce influență pot avea deciziile noastre asupra viitorului planetei și implicit a copiilor noștri?
”Conduc firma de 3 ani. În primul an am încercat să facem produse pentru oameni de rând, produse care să ajute să treacă la un trai mai sustenabil. Mai târziu a apărut noua activitate prin care am dorit să sprijinim magazinele online, care aspiră spre ZeroWest, mai puține deșeuri, mai puțină risipă. De aproximativ un an și jumătate dorim să ajutăm comunitățile prin diverse evenimente, team building-uri. Azi am adus produsele proprii și de la magazinele online, produse pe care azi nu le vindem, doar le expunem” a afirmat Balázs Panna.
Programul ”Cinstim Binele”
Echipa REGREEN, adică Răzvan Ilieș și Cristian Man, au câștigat o finanțare de 10 000 euro prin programul ”Cinstim Binele”, ediția 2018, lansat de URSUS BREWERIES. Cu ajutorul acestei finanțări încearcă să implementeze un proiect de transformare a deșeurilor biodegradabile, colectate de la reghineni, în compost.
”Am povestit ce am reușit să facem până acum, ce ne propunem pentru viitor. Am sperat ca oamenii să fie mai receptivi, să înțeleagă de ce e nevoie să selectăm gunoiul, dar e destul de greu să mobilizăm persoanele fizice. Avem colaborări cu cafenelele și restaurantele din oraș de unde adunăm deșeul și zațul de cafea, avem și o colaborare nouă, cu Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” din Reghin, unde va fi mai ușor, dorim să implicăm elevii. Dorim să facem acolo o grădină, unde elevii să învețe tehnici de permacultură, metode noi pe care ei probabil nu le-au învățat. La școală ei învață agricultura clasică și monocultura” a afirmat Cristian Man.
”Am explicat celor prezenți ce am făcut până acum legat de reciclarea deșeurilor biodegradabile. Oamenii până acum au fost destul de interesați, dar partea grea e la partea efectivă de a începe să separe deșeurile. Sunt puțin sceptici la partea cu a nu avea miros în casă, să nu apară probleme cu membri familiei. Cu toate astea avem 25 de familii care donează resturile. Vom face compost la liceu într-un spațiu care momentan nu este folosit și dorim ca elevii să facă practică acolo. Sperăm să fie receptivi și să aplice ceea ce învață la școală și acasă, să reușească să influențeze și lumea din jurul lor în acest sens” a completat Răzvan Ilieș.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.