UPDATE: Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș, convocat de îndată în ședință extraordinară, astăzi de la ora 12.00 a aprobat proiectul de hotărâre privind mandatarea ADI Ecolect Mureș în vederea încheierii unui contract de servicii pentru ridicarea gunoiului menajer din oraș până la desemnarea unui operator pentru Zona 2 prin negociere directă.
Problema acută a ridicării gunoiului menajer din Târgu Mureș și din celelalte 18 localități care compun Zona 2 rămâne, în continuare, nerezolvată. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș a organizat nu mai puțin de trei proceduri de atribuire fără publicare directă, adică prin negociere directă, toate rămase fără vreun rezultat. Ultima dintre ele a fost închisă luni fiind respinse ofertele ambilor participanți. Între timp gunoiul menajer a fost dus din localitățile Zonei 2 în baza unor contracte de servicii încheiate pe perioadă determinată (până la epuizarea cantităților de deșeuri rămase pe stradă) pe fiecare localitate în parte, în urma constatării de către comitetele locale pentru situații de urgență a stării de fapt din teren. Târgu Mureșul a avut un astfel de contract care a expirat însă săptămâna trecută în 17 mai. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a transmis, în 18.05. un document adresat ADI Ecolect Mureș, Primăriei Târgu Mureș și Prefecturii Mureș prin care solicita să îi fie ridicate, de urgență, deșeurile din curtea spitalului și din locațiile exterioare în care își desfășoară activitatea secțiile spitalului. Între timp deșeurile, care se revărsau din containerele destinate depozitării, a fost transportat (vezi foto).
În urma acestei sesizări Primăria Târgu Mureș a pregătit documentele pentru o ședință extraordinară care trebuia să fie convocată de îndată ieri (marți, 23.05.). Însă acestă ședință nu a avut loc. Conform informațiilor pe care le deținem în acest moment această ședință ar urma să aibă loc astăzi. În ședință trebuie adoptată o hotărâre privind mandatarea ADI Ecolect Mureș să încheie un contract, de urgență, în vederea ridicării gunoiului menajer din Târgu Mureș, până la definitivarea procedurii de atribuire a contractului prin negociere directă. Directorul executiv al ADI Ecolect Mureș, Andrea Toth, a declarat pentru punctul.ro că va fi continuată procedura de atribuire prin negociere directă a gunoiului menajer din Zona 2, urmând să aibă loc cea de a patra încercare. Până atunci, în baza hotărârilor de consiliu din cele 19 localități a zonei 2, inclusiv Târgu Mureș vor fi încheiate contracte de prestări servicii cu perioadă determinată.
În cazul procedurii de atribuire a contractului prin licitație pentru Zona 2 pe o perioadă de 8 ani, în data de 6 iunie este programată deschiderea ofertelor. Termenul la care care însă un eventual câștigător al licitației s-ar apuca efectiv de lucru trece cu mult de 6 luni, având în vedere că sunt prevăzute perioade pentru depunerea de contestații, pentru soluționarea acestora iar din momentul atribuirii contractului perioada de mobilizare pe care operatorul o are la dispoziție pentru a-și organiza serviciul este de 6 luni.
Tot astăzi, primarii din cele 19 localități din Zona 2 se vor întâlni la ADI Ecolect Mureș într-o ședință de lucru pentru a analiza situația. Ședința nu este publică însă vom reveni cu amănunte pe parcursul zilei.
Toată acestă evoluție ridică însă mari semne de întrebare. Oare firmele chemate la negocierea directă pentru ridicarea gunoiului din Zona 2 chiar nu îndeplinsec condițiile financiare și tehnice sau nu vor să le îndeplinească convenindu-le să li se atribuie contracte de prestări servicii pe perioadă determinată ca urmare a constatării unor situații de urgență în localitățile respective? Dacă cele trei încercări de a atribui prin negociere directă contractele au eșuat, de ce ar reuși cea de a patra? În urmă cu mai bine de 15 ani când a început implementarea acestui sistem de management integrat al deșeurilor, solicitat de finanțatorul european și adoptat de România în baza tratatelor de aderare cineva atrăgea atenția că vom rămâne cu deșeurile în stradă din cauza mafiei gunoaielor. Oare așa arată mafia gunoaielor? La sfârșitul acestui an perioada de monitorizare din partea finanțatorului, Uniunea Europeană, se va încheia astfel că autoritățile pot regândi acest sistem inclusiv să încerce să își înființeze societăți pe acțiuni de operare în domeniul deșeurilor. Până una alta se pare că autoritățile sunt la cheremul unor societăți comerciale.
Dragoș Bardoși