Primele centre de colectare a deşeurilor, cu aport voluntar (CAV), finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor apărea în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Ecotic, transmis miercuri AGERPRES.
„Dacă în 2023 evenimentul marcant din domeniul managementului deşeurilor a fost lansarea Sistemului de Garanţie Returnare (SGR), anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanţate prin PNRR (…). În acest context, Ecotic a desfăşurat, în perioada mai – decembrie 2023, proiectul Steps for Urban Mining, având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deşeurilor municipale şi în operarea noilor centre de colectare de tip CAV”, se precizează în comunicat.
Potrivit organizaţiei, centrele sunt dedicate colectării separate a deşeurilor reciclabile şi a biodeşeurilor, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem „din uşă în uşă”. De asemenea, acestea vor constitui o soluţie pentru colectarea deşeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice şi electronice, a bateriilor uzate, deşeurilor periculoase şi a deşeurilor din construcţii şi demolări.
La nivel naţional vor fi 13 centre de mari dimensiuni gestionate de către autorităţile locale din: Braşov, Ploieşti, Buzău, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanţa, Tg. Mureş, Galaţi, precum şi de ADI Dolj şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti.
În cadrul proiectului derulat de Ecotic, 31 de persoane din 19 entităţi private implicate în managementul deşeurilor, în România, au vizitat câteva centre municipale de colectare din Norvegia şi au interacţionat cu cei care administrează astfel de puncte.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, în prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, asociaţia de profil a lansat Ghidul cu recomandări pentru operarea CAV-urilor, iar recomandările conţin toate aspectele ce ţin de operarea unui centru de colectare: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetăţenii, zone necesare în centru şi alte elemente de interes.
Proiectul „Steps for Urban Mining”, în valoare de 130.000 de euro, este dezvoltat de Ecotic în parteneriat cu InErgeo şi finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin EEA & Norway Grants. AGERPRES