În acest an Târgul Meşteşugarilor se va desfăşura în perioada 4 – 6 iulie 2013, în perimetrul Turnul cu Ceas – Casa Veneţiană – Biserica Mănăstirii, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 74/2013.
Şi această ediţie va avea drept scop revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale prin transmiterea tehnicii de lucru publicului interesat, meşterii demonstrându-şi abilităţile profesionale prin intermediul unor ateliere de creaţie care vor avea loc în fiecare zi a târgului. La aceste ateliere sunt invitaţi vizitatorii care vor să deprindă arta unui meşteşug străvechi.
În acelaşi timp, trecătorii vor avea ocazia să admire obiecte de o deosebită valoare culturală ca, de exemplu obiecte de vestimentaţie rustică, sculptură în lemn, ceramică, instrumente muzicale, vase din cupru roşu, sticlă decorativă, ţesături, macrameuri, picturi pe lemn, ouă încondeiate, sculpturi în os, podoabe, obiecte din pâslă şi diverse produse din lut.
Târgul Meşteşugarilor a fost gândit ca o acţiune culturală atât pentru comunitate, cât şi pentru turişti, un eveniment care să fie un prilej de comunicare între meşterii populari de etnii diferite, o piaţă de desfacere pentru obiectele de artizanat, o acţiune care îmbină tradiţia artei meşteşugului cu cea a portului, a cântecului şi a dansului popular.
Exploatând o resursă mai puţin valorificată de celelalte manifestări – tradiţia populară – Târgul meşteşugarilor, organizat de opt ani de Fundaţia Veritas, cu sprijinul municipalităţii, a avut succes încă de la prima ediţie. An de an, în Piaţa Cetăţii au venit zeci de meşteri populari din împrejurimi – Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Harghita – precum şi din Nordul Moldovei – Suceava – pentru a-şi expune produsele de artă populară confecţionate atât înaintea târgului, cât şi în timpul acestuia, în atelierele de creaţie. De asemenea, în fiecare an programul manifestării a cuprins şi puncte în care participanţii şi-au prezentat portul, precum şi cântece populare specifice zonei din care proveneau.
De-a lungul celor opt ediţii, Târgul Meşteşugarilor a reuşit să se impună în calendarul cultural al Sighişoarei ca un eveniment distinct, aşteptat atât de meşterii populari, cât şi de sighişoreni. Proiectul şi-a demonstrat viabilitatea şi importanţa în contextul evenimentelor culturale organizate la Sighişoara.
Program
joi, 4 iulie
ora 10:00 – înscrierea participanţilor, Fundaţia Veritas-Sighişoara, Casa de pe Stâncă, Piaţa Cetăţii nr.8
ora 11:00 -Deschiderea festivă a Târgului Meşteşugarilor, ediţia a IX-a, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Sighişoara, a organizatorilor şi a meşterilor; Prezentarea participanţilor
ora 16:00-18:00- Ateliere de creaţie
ora 18:00 – 20:00 Program artistic:
Cântece şi dansuri populare româneşti: Ansamblul „Românaşul”, Grupul vocal “Flori de Nalbă”
vineri, 5 iulie
ora 9:00 Deschiderea târgului
ora 10:00 – 12:00 Ateliere de creaţie
ora 15:00 – 17:00 Ateliere de creaţie
ora 18:00 – 20:00 Program artistic:
Cântece şi dansuri săseşti :
Formaţia de dansuri populare a Forumului Democrat German
Cântece şi dansuri maghiare :
Ansamblul Kikerici
Cântece şi dansuri ţigăneşti :
Formaţia de dansuri a grupului de adolescenţi din cadrul programelor sociale Veritas
sâmbătă, 6 iulie
ora 9:00 Deschiderea târgului
ora 10:00 – 12:00 Ateliere de creaţie
ora 15:00 Program artistic : Cântece populare româneşti
ora 16:00 Festivitatea de închidere a celei de a IX-a ediţii a Târgului Meşteşugarilor
Acordarea diplomelor de participare