O propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, ce prevede scutirea de plata accizei pentru cei ce produc pentru consum propriu până la 200 de litri de băuturi tradiţionale, a fost depusă la Parlament în această săptămână de un grup de 48 de deputaţi din toate partidele parlamentare, iniţiativa fiind susţinută şi de asociaţiile producătorilor de pălincă din nordul-vestul ţării. ‘Cu sprijinul asociaţiilor producătorilor de pălincă din judeţul Sălaj, din regiunea de Nord Vest, în această săptămână, alături de alţi 47 de parlamentari, şi aici vreau să fac o precizare – vorbesc de deputaţi de la absolut toate partidele parlamentare – am depus la Parlamentul României o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii 571/2003, privind Codul Fiscal’, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul democrat liberal Lucian Bode.
Potrivit sursei citate, modificările vizează exceptarea de la plata accizei pentru 200 de litri de distilat din fructe la 50 de grade, produs anual, în gospodăriile individuale, pentru consum propriu. De asemenea, proiectul vizează reducerea la 10% a accizei standard pentru cantităţile mai mari de 200 de litri. În categoria produselor ce ar putea beneficia de o reducere a accizelor se numără băuturi tradiţionale precum: pălinca, ţuica, horinca, turţul, vinarsul, rachiul de drojdie de vin, rachiul de tescovină, şi rachiul de fructe.
Deputatul a precizat că, începând cu data de 1 septembrie, producătorii de băuturi tradiţionale trebuie să achite accize mărite, în sumă de 11 lei pentru fiecare litru de băutură, până la cantitatea de 100 de litri, respectiv 22 de lei pentru un litru de băutură, dacă se produce mai mult de 100 de litri.
Gheorghe Ciocan, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord Vestul României, a subliniat că reducerea la 10% a accizei se justifică prin faptul că randamentul în cazul băuturilor alcoolice obţinute din fructe reprezintă doar a zecea parte din cel obţinut la băuturile alcoolice din cereale. În opinia sa, actualul sistem de accizare ar putea duce la dispariţia unor produse tradiţionale precum pălinca.
Acesta a adăugat că o acciză mai mică, dar plătită de mai mulţi producători, ar putea aduce venituri substanţial mai mari la bugetul de stat. ‘Eu sper din tot sufletul, încă o dată, să dezbrăcăm de haina politică acest demers şi (…) să găsim o formulă încât acest proiect legislativ să treacă’, a conchis Lucian Bode.
AGERPRES