Asociația Centrul Multimedia Teatru74, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Teatrul Radu Stanca din Sibiu au început derularea celui de-al doilea proiect cu finanțare europeană în domeniul teatrului, denumit „Teatrul Modern – Mijloace Multimedia”.
Prima parte a proiectului s-a derulat în intervalul 17-20 decembrie, când studenții implicați s-au organizat în șapte teatre moderne, care au ca sarcină realizarea câteunui spectacol, acestea urmând să aibă premiera la finalul etapei a doua a proiectului. O caracteristică a acestor spectacole e utilizarea mijloacelor multimedia, fie pentru a înlocui decorul clasic de teatru, fie ca o metodă în sine de expresie. De pregătirea acestor studenți se vor ocupa mai mulți tutori, de diferite specializări. Pe regie, vor fi Cristi Juncu, Andreea Vulpe, Ovidiu Caița, Vargyas Marta, Radu Dinulescu și Cristina Grigoraș. De partea de coregrafie se va ocupa Mălina Andrei, pe actorie tutori vor fi Elena Todoran, Kelemen Barna, Ramona Gecse și Theo Marton, în timp ce de partea de scenografie se vor ocupa Cosmin Ardeleanu, Dan Tița, Alina Herescu, Anna Szabo, Cristina Milea și Cristina Grigoraș.
Concret…
…potrivit comunicatului de presă emis de organizatorii stagiilor de pregătire, în această primă etapă „se lecturează textele alese de tutorul îndrumător regizor împreună cu studentul regizor al fiecărei echipe și se definitivează conceptele artistice ale spectacolelor. Tutorele îndrumător scenograf împreună cu studentul scenograf realizează conceptul scenografic al spectacolelor, precum și necesarul de mijloace multimedia ce urmează a fi utilizate. Studenții actorii și coregrafii participă la diferite ateliere de lucru susținute de tutorii îndrumători actori și tutorele îndrumător coregraf. Prin aceste ateliere practice se aprofundează genul de spectacol ce urmează a fi realizat în etapa următoare”. A doua parte a stagiului e programată în intervalul 18 februarie – 3 martie.
Proiectul…
…are o valoare totală de puțin peste 2,3 milioane lei, din care contribuția nerambursabilă venită de la Comisia Europeană este de aproximativ două milioane de lei. Pe hârtie proiectul a început la 1 ianuarie 2012 și se va derula pe parcursul a 23 de luni, finanțarea venind prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Asta înseamnă că accentul se pune în principal pe practică și mai puțin pe însușirea unor cunoștințe teoretice. Studenții au așadar ocazia să lucreze efectiv la un spectacol în condiții similare cu cele din viața de zi cu zi a unui teatru, având însă ajutorul tutorilor. Menirea acestui proiect este, ca și la primul, ajutarea studenților de la facultățile de teatru din Tîrgu-Mureș și Sibiu să se integreze mai bine pe piața muncii după absolvire. La primul proiect cu finanțare europeană derulat la Teatru 74, sute de studenți au avut o ocazie similară, însă atunci accentul s-a pus pe organizarea unei trupe de teatru, fiecare companie de teatru simulată având actori de la actori și regizori, până la oamenii care s-au ocupat de promovare. Din păcate însă, nu toate au mers bine.
Problemele de la primul proiect…
…au fost mari și chiar foarte mari. Început la 1 iulie 2010, „Practică Teatrală în Regiunile Centru și Nord-Vest”, cum a fost denumit primul proiect, s-a împotmolit de multe ori din cauza blocajelor la deconturi și a valorii mult mai mare a proiectului, care depășea 800.000 de euro. El urma să se deruleze pe o perioadă de 26 de luni, acțiunile din proiect au decurs exact cum trebuia, însă nu și partea birocratică. Întârzierile la deconturi au ajuns adesea și la 5-6 sau chiar 7 luni. Asta a adus Asociația Centrul Multimedia Teatru74 de multe ori în situația de a nu-și putea plăti furnizorii și chiar de a avea conturile blocate de către Finanțele Publice. Totuși, pe de altă parte, rezultatele s-au simțit din plin la studenții participanți. Mai mulți dintre cei care au fost la acele stagii de practică au participat apoi la Gala HOP dedicată tinerilor actori sau la festivaluri de teatru de anvergură cum sunt cele de la Sibiu, Iași, Timișoara sau Satu-Mare. Pe lângă aceste rezultate cuantificabile, se adaugă de asemenea și experiența acumulată de ei în organizarea de evenimente.
Cătălin Hegheș