Asociația “FACEM” invită comunitatea târgumureșeană să participe la a treia ediție a proiectului „Teatru în Fața Blocului”, un spectacol itinerant de teatru popular cu artiști târgumureșeni. Spectacolul va avea cinci reprezentații în aer liber în cinci cartiere din Târgu Mureș, pe parcursul lunii septembrie.
Asociația „Facem” este o organizație culturală ce are ca scop organizarea de proiecte și evenimente pentru dezvoltarea tinerilor din comunitatea târgumureșeană.
Spectacolul va avea următoarele reprezentații:
Tudor – Izvor – 7 septembrie: 19.00
Dambul Pietros – Furnica – 12 septembrie: 19.00
Unirii – Parc Strada Decebal – 13 septembrie: 19.00
Centru – Cetatea Medievală – 17 septembrie: 18.30
Cornisa – Cămine – 19 Septembrie: 19.00
În cazul în care vremea nu va permite desfășurarea spectacolelor în aer liber, există posibilitatea ca unele reprezentații să fie reprogramate. Vă invităm, așadar, să urmăriți paginile noastre pentru a fi la curent cu posibilele schimbări: https://fb.me/TEATRUINFATABLOCULUI, https://www.instagram.com/facem_altfel/, https://www.facebook.com/FacemTGM.
Întoarcerea lui Kalo Dant din cea de-a șaptea lume
Spectacolul „Întoarcerea lui Kalo Dant din cea de-a șaptea lume” reprezintă o adaptare după un basm țigănesc realizată de actrița și dramaturga Carmen Ghiurco, absolventă a Universității de Arte din Târgu Mureș.
Povestea originală urmărește traseul evolutiv al unui tânăr rom în vârstă de 20 de ani, din Italia perioadei medievale, care după ce consideră că a descoperit destul din lumea pământească, decide să pornească spre Ce-a De-a Șaptea Lume, cea mai apropiată lume de Soare, și la care nu mai ajunsese nimeni până la momentul acela. Adaptarea realizată de Carmen Ghiurco propune o poveste despre importanța de a visa și de a-ți urma visele indiferent de câte obstacole te lovești, impuse fie de către natura vieții, fie de către societatea dornică să te limiteze din considerente superficiale sau chiar din cauza unor frici inconștiente, nefondate, printr-o scriitură ce împletește comedia cu momentele dramatice într-un mod inedit ce transmite un mesaj puternic.
Regia spectacolului este realizată de Toni Nica, tânăr regizor absolvent al Universității de Arte din Târgu Mureș, iar scenografia este semnată de Denisa Berceanu. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Andreia Cîmpanu, Cristina Brumă, Denis Demian, Radu Tudoraș și Dragoș Florea, de asemenea, studenți și absolvenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș.
„Când vorbim de teatru popular, nu ne referim la un spectacol ce conține muzică și costume folclorice, ci ne referim la un spectacol care poate fi înțeles cu ușurință de oricine, care este accesibil celor mai mulți. Altfel spus, un spectacol de teatru popular trebuie să ajungă atât la un spectator cu experiență, cât și la un spectator care vine pentru prima oară la teatru. Dar cum se poate realiza asta? Ce definește un spectacol care reușește să sară peste eterogenitatea publicului? Nu există o formulă gata de aplicat în acest sens. Din ce am observat până în momentul de față, un spectacol de teatru popular e definit de un caracter comic, direct, neintelectualizat, având o relație vie și dinamică cu spectatorii. Cum se traduce asta în practică? Haideți la „Întoarcerea lui Kalo Dant din a Șaptea Lume” și veți înțelege”, a transmis regizorul Toni Nica.
Despre „Teatru în Fața Blocului”
Proiectul „Teatru în Fața Blocului” își propune să faciliteze accesului la cultură pentru publicul larg din cartierele orașului Târgu Mureș, unde frecvența evenimentelor culturale este redusă. Totodată, se dorește normalizarea prezenței acestei modalități de expresie artistică în cartierele urbei, contribuind la vitalizarea spațiilor publice din toate zonele orașului și la atragerea de public nou atât pentru spectacolele de teatru, dar și pentru alte tipuri de evenimente culturale care au ca element definitor desfășurarea în aer liber.
Nu mai puțin important este dorința de a aduce în fața târgumureșenilor spectacole antrenante și cu un grad ridicat de divertisment, dar care, în același timp, să transmită un mesaj relevant pentru aceștia prin abordarea de tematici și situații regăsite în viața de zi cu zi în orașul nostru. Spectacolele propuse de-a lungul celor trei ediții în cadrul proiectului „Teatru în Fața Blocului” au un puternic caracter interetnic, în care apar personaje și problematici asociate celor trei grupuri majore conviețuitoare în Târgu Mureș: români, maghiari și romi.
Din prima ediție a proiectului „Teatru în Fața Blocului” realizat de Asociația „Facem” în anul 2020, a rezultat spectacolul bilingv „Bologaș” care s-a jucat, din păcate, într-o singură reprezentație cu public din pricina situației epidemiologice aflată într-o degradare accentuată în perioada desfășurării proiectului.
Ediția a doua realizată în anul 2021 s-a materializat prin punerea în scenă a spectacolului „Scapino”, o adaptare după Molière, care s-a bucurat de un real succes, fiind jucat în șapte reprezentații, cu toate că restricțiile situației epidemiologice au fost prezente însă mai puțin stricte decât în anul precedent.
Ediția a treia se bucură anul acesta de libertatea de a fi reprezentat în fața publicului târgumureșean fără restricții.
Vă așteptăm într-un număr cât mai mare la „Teatru în Fața Blocului” pentru a călători împreună cu Kalo Dant prin cele șapte lumi ale cunoașterii de sine. Actorii noștri sunt nerăbdători să vină „acasă” la fiecare dintre voi, să vă încânte cu un spectacol distractiv și educativ. Accesul la spectacol este gratuit.
Proiectul „Teatru în Fața Blocului” este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.
Teatru în Fața Blocului este un proiect co-finanțat de către @Primăria Târgu Mureș – Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, în urma câștigării concursului de proiecte pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale pe anul 2022.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Departamentul de Comunicare
Asociația „Facem”