Novák, secretar de stat adjunct pentru arte şi cultură comunitară în cadrul Ministerului Culturii şi Inovării, luni, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul public de radio Kossuth, respectiv pe canalul public de ştiri M1.
Irén Novák a subliniat că Programul „Fără Frontiere” – în cadrul căruia regiunile maghiare de peste graniţele Ungariei sunt organizate evenimente culturale destinate copiilor de grădiniţă, elevilor de şcoală primară şi de liceu, precum şi pentru adulţi şi familii – poate contribui la dobândirea de către tineri a unei judecăţi de valoare care să îi ajute să se bucure de cultura creştină şi identitatea maghiară.
Potrivit secretarului de stat, Programul „Déryné”, din care face parte şi Programul „Fără Frontiere” a ajuns, deja, cam peste tot în Ungaria, deoarece oferă evenimente pentru toată lumea: copii de grădiniţă, familii, adulţi, vârstnici.
„Acum, din 2025, am decis să trecem la un alt nivel şi să ducem programul în Bazinul Carpatic, astfel încât aceste oportunităţi culturale să fie disponibile nu doar în ţara mamă, ci şi în regiunile de peste graniţe în care trăiesc comunităţi maghiare”, a spus Irén Novák. „Suntem o ţară ruptă în bucăţi, dar spiritul naţiunii a rămas unit”, a adăugat oficialul maghiar.
Potrivit politicianei, în prezent sunt aşteptate înscrierile unor organizaţii de artele spectacolului, atât din ţara mamă, cât şi de peste graniţe, precum şi a unor persoane care lucrează în pedagogia dramatică şi pedagogia experienţială.
„Căutăm persoane şi organizaţii care pot implementa aceste programe la nivelul Bazinului Carpatic, iar apoi, în cooperare cu Uniunea „Rákóczi”, vom identifica locaţii şi alte organizaţii care să fie implicate în primirea acestor programe – şcoli, grădiniţe, organizaţii civile, comunităţi maghiare”, a explicat secretarul de stat adjunct.
Irén Novák a relatat că cei interesaţi de programul care va începe la sfârşitul primăverii pot găsi mai multe informaţii pe pagina de internet www.deryneprogram.hu, iar proiectele înscrise în concurs vor fi evaluate în mod continuu de experţi cu o vastă experienţă în domeniul teatrului.
În aplicaţie, candidaţii trebuie să încarce un scurt clip video cu spectacolul propus, astfel încât juriul să poată obţine o imagine de ansamblu asupra producţiilor, iar în timpul evaluării proiectelor se va acorda prioritate spectacolelor interactive care prezintă opere şi poveşti populare maghiare şi includ şi nişte dans şi muzică, a adăugat secretarul de stat adjunct.
Sursa: MTI