Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai.
‘În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argint a fost găsit de Cristian Hoza și Narcis George Carțiș cu ajutorul unui detector de metale. După analizarea pieselor s-a stabilit că este o descoperire excepțională. Între timp, specialiștii Muzeului Județean Mureș au demarat cercetări arheologice în teren și au curățat piesele, astfel încât tezaurul de la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor, în luna mai. Tezaurul cuprinde nouă piese remarcabile: un colier din argint torsionat, o brățară cu capete aurite, fibule cu motive geometrice și solare, un lanț din zale de argint și alte obiecte decorate cu email’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, reprezentantul pentru comunicare al Muzeului Județean Mureș, Iulia Vizi.
Potrivit sursei citate, se presupune că aceste piese au aparținut unui membru al aristocrației dacice, întrucât tezaurul reflectă statutul social și poate avea o semnificație sacră. În plus, tezaurul cu o greutate de peste 500 grame confirmă prezența unei locuiri dacice în zonă.
Reprezentanta Muzeului Județean Mureș a arătat că în acest an s-a mai produs o surpriză, de această dată la Breaza, unde descoperirea unui alt tezaur dacic din argint a confirmat pentru prima dată existența unei locuiri dacice în această zonă.
‘În perioada următoare vor începe cercetări arheologice și la Breaza pentru identificarea așezării sau fortificației de care, probabil, a aparținut tezaurul. Eu cred că trecutul nu este niciodată cu adevărat pierdut, doar așteaptă să fie redescoperit. Tezaurul a fost descoperit de Moldovan Dionisie-Aurel împreună cu Zăhan Sebastian-Adrian și este compus din șase piese: o brățară din bară de argint circulară având capetele ușor lățite și decorate cu motive vegetale; două fibule cu noduri, pereche, fiecare având o placă alungită și rombică înspre resort, fără decor; o fibulă de dimensiuni mai mici, cu patru noduri; un lanț pentru gât, terminat cu o verigă cu capetele petrecute de care sunt prinse trei pandantive de tip cui; o centură de brâu formată din plăci ovale prinse alternativ, cu o serie de verigi. Tot de această centură aparține probabil și o placă de formă dreptunghiulară decorată cu o serie de motive solare’, a precizat Iulia Vizi.
Brățara cu motive vegetale, fibulele elegante, lanțul cu pandantive și centura decorată cu simboluri solare, susține Iulia Vizi, au aparținut cu siguranță unui personaj de rang înalt al lumii dacice.
În aceste zile, și Primăria Ideciu de Jos a postat pe Facebook un anunț cu privire la descoperirea unui tezaur din bronz de către doi localnici.
Piesele acestui tezaur din bronz, a precizat Iulia Vizi, au fost preluate de către Muzeul Județean Mureș, sunt inventariate și curățate, urmând a fi studiate mai în detaliu de către arheologi. AGERPRES