Tiberiu Oltean se poate mândri probabil cu unul dintre cele mai interesante profiluri de inginer din România. Având pregătire în IT, a fost atras încă de pe băncile facultății de oportunitatea de a-și pune amprenta pe sistemul medical. A avut ocazia să lucreze alături de elita Academiei de Științe Medicale și a dezvoltat softuri care perfecționează vizualizarea informațiilor despre corpul uman. În 2010 s-a îndreptat spre sectorul energetic, dezvoltând printre altele cel mai mare parc fotovoltaic din România. În prezent, prin firma personală Viotib Innotech oferă servicii software pe zona medicală și în sectorul Crypto, dar și consultanță pe proiecte de energie regenerabilă.
Tiberiu Viorel Oltean s-a născut pe 22 mai 1984 în orașul Târnăveni, județul Mureș, având tatăl electrician/antreprenor și mama cadru didactic institutoare/învățătoare. A locuit în localitatea Bahnea din jud. Mureș până la finalul clasei a IV-a, după care s-a mutat cu familia în Sighisoara unde a absolvit liceul ”Joseph Haltrich”, secția de Matematică-Informatică.
A absolvit Facultatea de Inginerie de la Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureș (2003-2008) cu titlu de Inginer Diplomat în domeniul ”Ingineria sistemelor și calculatoarelor”, specializarea Calculatoare.
Tiberiu Oltean a început ca analist programator IT la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, unde a lucrat în perioada septembrie 2004 – iunie 2006. Ulterior, timp de 4 ani a fost inginer de sistem la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Secția de Radiologie și Imagistică.
În anul 2003, la finalul anului I de facultate, a aflat din cămin că 5 studenți din anii III-IV vor face practică la IUBCvT. Urmau să fie responsabili cu modificări la rețeaua de calculatoare, instalarea a 40 de sisteme și telefonie VOIP. A început să se intereseze cum să facă parte din grup și a insistat până a reușit.
La SCJU Tg. Mureș, Tiberiu Oltean a găsit oportunitatea de a îmbina IT-ul cu aparatură de imagistică medicală de înaltă performanță (CT, RMN, Ecograf). Avea deja noțiuni de la angiograful Siemens al IUBCvT-ului, iar acum descoperea dorința de a se dezvolta în această direcție.
De aici a început să studieze protocolul DICOM și tehnologia PACS. PACS utilizează standardele DICOM pentru stocarea, arhivarea și vizualizarea informațiilor sau a studiilor medicale cu echipamentele medicale de radiologie și imagistică. Sistemul e compatibil cu orice marcă de aparat: CT, RMN, RX, Ecograf, Mamograf etc.
Despre instalarea și configurarea unui PACS, cel mai mult a învățat la un curs livrat de o companie canadiană. Acela a fost punctul în care a apărut provocarea să dezvolte o soluție personală low cost. A reușit să o facă în 2007-2008 când a terminat facultatea, dezvoltând prima variantă de PACS exclusiv din instrumente open source.
Din 2010, timp de aproape 5 ani, Tiberiu Oltean a dezvoltat trei proiecte de energie regenerabilă care, dacă se realizau, erau în valoare de peste 30 milioane Euro. Este vorba de instalarea a trei MHC (Microhidrocentrale de aproximativ 12MW), în Sovata, Orăștie și în Râmnicu Vâlcea. Investitorul era un om de afaceri din București căruia îi mulțumește și cu această ocazie pentru încredere și susținere.
Citește articolul coplet pe elitaromaniei.ro