Concursul de gătit „Tineri Bucătari”, organizat pentru prima dată la Odorheiu Secuiesc şi care a reunit elevi români şi maghiari din mai multe judeţe, a reuşit să ridice bariere, să promoveze cunoaşterea reciprocă, inter şi multiculturală.
Lansat la sfârşitul anului trecut, concursul „Tineri bucătari” a fost organizat de complexul turistic Septimia, din Odorheiu Secuiesc, care susţine de mai mulţi ani manifestările prin care elevii din zonă sunt încurajaţi să înveţe limba română, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi mai multe firme locale.
Întrecerea şi-a propus, printre altele, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos, să prezinte profesiile din turism, să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare, „prin consolidarea relaţiei interetnice, prin întărirea importanţei învăţării şi folosirii limbii române, pe lângă limba maternă”.
În prima fază a competiţiei s-au înscris 139 de elevi din 13 judeţe, care au trimis o înregistrare video în care au prezentat o reţetă culinară în limba română, iar membrii juriului au selectat 19 câştigători, pe baza mai multor criterii, cum ar fi creativitate, complexitate, tehnica de gătit, aspect şi culoare sau organizare.
În această săptămână a avut loc etapa finală a competiţiei, cei 19 elevi români şi maghiari, din 13 judeţe, participând la mai multe probe de concurs, cum ar fi cea în care s-au format echipe, compuse dintr-un elev român şi unul maghiar, care au trebuit să gătească împreună.
Profesorul de limba română Szabo Zsolt, care a însoţit delegaţia judeţului Harghita, a declarat pentru AGERPRES că acest concurs a ridicat bariere „şi i-a încurajat, pe elevii de etnie română, respectiv pe elevii de etnie maghiară, să colaboreze, să se facă înţeleşi unii pe alţii, să se împrietenească, toate acestea sub tutela toleranţei culturale, atât de necesară în zilele noastre”.
Acesta a arătat că prima probă a concursului, în care elevii români şi maghiari au lucrat împreună, în echipe, a fost primul pas pentru colaborare, interculturalitate şi comunicare în limba română.
„La început, comunicarea a fost uşor stingheră mai ales din partea elevilor maghiari dar, încetul cu încetul, atmosfera a devenit din ce în ce mai relaxată şi s-au descurcat excepţional toţi elevii”, a arătat Szabo Zsolt.
După preselecţii, juriul a selectat patru elevi, doi de etnie română şi doi de etnie maghiară, care au participat, joi, la marea finală. Este vorba de Mateiu Lavinia Garetica, din judeţul Braşov, Prisneac-Roventa Bianca, din judeţul Timiş, Fülöp Ferenc Róbert, din judeţul Harghita şi Simon Csenge Alexandra, din judeţul Mureş.
Ei au trebuit să pregătească un preparat din meniul judeţului Harghita, premiat anul trecut în cadrul unui concurs organizat de Visit Harghita, iar membrii juriului au punctat modul de organizare, atenţia la detalii, dar şi gustul şi aspectul final.
Pe tot parcusul concursului s-a pus accent şi pe faptul că preparatele culinare trebuie pregătite din ingrediente sănătoase şi de înaltă calitate, concurenţii având la dispoziţie produse de la producători locali.
Juriul a decis că, la secţia română, primul loc să fie ocupat de Prisneac-Roventa Bianca, din judeţul Timiş, pe locul doi clasându-se Mateiu Lavinia Garetica, din judeţul Braşov, iar la secţia maghiară primul loc a fost câştigat de Simon Csenge Alexandra, din judeţul Mureş, iar locul doi de Fülöp Ferenc Róbert, din judeţul Harghita.
Managerul complexului turistic din Odorheiu Secuiesc, organizator principal al concursului, Verzar Lorant, a declarat pentru AGERPRES că întreg evenimentul a fost un succes şi s-a desfăşurat aşa cum a visat, iar barierele lingvistice sau etnice au căzut, elevii comunicând, colaborând şi legând prietenii.
Acesta a menţionat că este important ca astfel de evenimente să mai aibă loc, pentru a fi dărâmate unele mituri legate de convieţuirea româno-maghiară şi pentru ca lumea să vadă că „toţi suntem oameni”.
Verzar Lorand a mai spus că un alt scop al concursului a fost acela de a le arăta copiilor că nu e neapărat nevoie să plece în străinătate ca să capete experienţă şi să primească un salariu generos, exprimându-şi speranţa că, în urma discuţiei cu angajaţii complexului pe care îl conduce, vor alege să lucreze în România.
La rândul său, chef Kiss Florin, preşedintele juriului, consultant în domeniul HoReCa, a declarat pentru AGERPRES că este bucuros că elevii au participat în număr mare la acest concurs, cu reţete nu tocmai uşoare, iar în finală, în ciuda emoţiilor, au încercat „să pună ce e mai bun şi mai frumos în farfurie”.
„Faptul că nu s-au întâlnit niciodată elevii între ei şi în prima zi au început să gătească în echipe, a fost chiar un lucru frumos pentru că s-au legat şi prietenii, relaţii foarte frumoase acolo, au reuşit să comunice, în ciuda dificultăţilor lingvistice. A fost foarte interesant să vedem gusturile lor în farfurii, a fost minunat”, a spus Florin Kiss.
El a apreciat şi faptul că mulţi dintre participanţi îşi doresc să practice această meserie, unii optând să plece în străinătate, mai ales cei din oraşele mari, iar alţii să rămână în România.
Acesta a subliniat că astfel de evenimente, care să susţină elevii, sunt foarte importante.
„Avem nevoie şi de tot mai multe de astfel de evenimente care să susţină elevul, avem nevoie de evenimente în care să arătăm elevului că avem nevoie de specialişti în orice domeniu, nu numai în domeniul gastronomic şi trebuie să susţinem elevul de la început, din şcoală, să simtă că suntem acolo pentru el”, a punctat chef Florin Kiss.
Pe lângă concursul propriu-zis, elevii au vizitat oraşul Odorheiu Secuiesc, au fost oaspeţii unei fabrici de ciocolată, dar şi a Parcului Mini Transilvania, de la marginea municipiului, s-au relaxat la centrul Spa al complexului turistic şi s-au distrat împreună.
Ideea acestui concurs i-a aparţinut inspectoarei de limba română Manuela Nicoleta Stîngă, care a declarat în 2022, la lansarea evenimentului, că acesta reprezintă o oportunitate pentru copiii de la secţia maghiară să exerseze limba română, iar pentru copiii de la secţia română să îşi dezvolte aceste competenţe inter şi multiculturale.
De altfel, profesorul de limba română Szabo Zsolt a subliniat că toţi cei care au participat la competiţie sunt câştigători.
„Este de accentuat faptul că nu este un concurs de specialitate exclusiv pentru competenţe culinare, ideea centrală a acestui eveniment este cea pe care a gândit-o cu ceva timp în urmă doamna inspector Manuela Nicoleta Stîngă, şi anume construirea unor punţi în ceea ce priveşte barierele lingvistice. Am văzut mulţi elevi care s-au împrietenit, au făcut schimb de numere de telefon şi şi-au promis unii altora că vor ţine legătura. Aşadar, succesul acestui eveniment este evident, iar câştigătorii sunt toţi cei care au participat la această competiţie”, a conchis Szabo Zsolt. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.