De-a lungul timpului, municipil nostru a ajuns renumit și datorită sistemului medical care, la noi în județ, funcționează mai bine decât în multe alte părți ale țării. Astfel, nu de puține ori am auzit spunându-se despre municipiul nostru că ar fi un adevărat centru medical, Tîrgu-Mureșul remarcându-se pentru numeroase intervenții medicale în premieră națională. De exemplu, un top al celor mai importante premiere medicale din 2013 din România realizat de PaginaMedicală.ro amintește mai întâi un eveniment de la Tîrgu-Mureș: la începutul anului 2013, specialiștii urologi de la Spitalul Clinic Județean Mureș au realizat primele implanturi de sfinctere urinare la pacienți care suferă de incontinență urinară severă.
În continuare, prezentăm unele dintre cele mai importante premiere medicale târgumureșene din ultimii 5 ani…
Picior salvat
În data de 23 aprilie 2014, în premieră naţională, a fost realizat un transplant de ligament încrucişat anterior la doi pacienţi, a cărui fixare s-a făcut prin metoda Press-fit, de către profesorul universitar doctor Tiberiu Băţagă, medic primar ortoped în cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, şi profesorul doctor Andrei Nica, consilier la Autoritatea Naţională de Transplant şi responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti.
Unul dintre pacienți, un bărbatul de 38 de ani din Bistrița, a ajuns la spital cu ligamentele încrucișate rupte. Operația clasică presupunea fixarea ligamentelor cu un șurub dintr-un metal special, însă medicii din Tîrgu-Mureș au realizat un transplant, de la un pacient aflat în moarte cerebrală.
„Noutatea este că nu am mai utilizat niciun sistem de fixare, ci fixarea se va face biologic prin sistemele proprii ale organismului, deci n-am mai utilizat niciun fel de sistem care să fie necesar pentru fixare. Este un lucru foarte important pentru că această tehnică de Press-fit este astăzi cea care se discută pe plan mondial, am intrat iarăşi în familia bună a chirurgiei artroscopice, de reconstrucţie şi acest lucru este un semnal foarte pozitiv că la Tîrgu-Mureş transplantul funcţionează pe partea de os-tendon”, a precizat prof. dr. Tiberiu Băţagă.
Reconstrucția vezicii urinare
O echipă de medici de la Spitalului Clinic Judeţean Tîrgu-Mureş a realizat, în aprilie 2014, în premieră, o intervenţie chirurgicală de reconstrucţie a vezicii urinare cu un segment de intestin subţire. Operaţia a fost realizată la un bărbat de 48 de ani, căruia i-a fost extirpat rinichiul stâng, distrus, şi i-a fost deschisă vezica de mărimea unei nuci.
„A fost stentat ureterul drept, s-a recoltat un segment de intestin subţire şi a fost construită o neovezică (de aproximativ 350 ml), care a fost conectată la ceea ce a mai rămas din vezica proprie. Datorită faptului că s-a păstrat baza vezicii urinare proprii, atât funcţia sexuală, cât şi continenţa urinară vor fi păstrate nealterate şi după intervenţia chirurgicală pacientul îşi va continua viaţa în mod normal”, se precizează în comunicatul difuzat de Spital.
Pacientul a rămas cu o vezică urinară de capacitate 10-20 ml şi rinichiul drept dilatat, iar cel stâng distrus complet, după un tratament de tuberculoză timp de şase luni.
Echipa de medici din cadrul Clinicii de Urologie a SCJ Mureş fost coordonată de dr. Călin Chibelean.
Două vieți salvate
O premieră medicală naţională a avut loc în 26 februarie 2014 la Tîrgu-Mureş datorită colaborării medicilor de la Secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, care au rezolvat cu succes un caz deosebit de complex. Pacienta, în vârstă de 29 de ani din judeţul Braşov, gravidă în 36 de săptămâni şi cu un anevrism de aortă ascendentă şi insuficienţă aortică, a suferit o ruptură de aortă, dar în urma unei operații care a durat 5 ore, atât femeia, cât și bebelușul au supraviețuit.
„Chiar dacă intervenţia s-a practicat în 26 februarie şi a presupus o colaborare interdisciplinară, care este un lucru uzual la noi, totuşi prin prisma complexităţii cazului şi a modului prin care a fost abordat, am ţinut neapărat, mai ales că este o premieră naţională, să aducem acest lucru la cunoştinţa publicului. […] Este o afecţiune care predispune în evoluţie şi la anumite complicaţii, cu atât mai mult în condiţiile unei sarcini. În mod normal, se recomandă întreruperea sarcinii, dar având în vedere că avea aproximativ şase luni de gestaţie până la urmă pacienta, dorindu-şi foarte mult sarcina, a decis să o păstreze, luând la cunoştinţă faptul că există riscuri mari din perspectiva ruperii acestor anevrisme pentru că una dintre complicaţiile cele mai grave este ruptura sau disecţia anevrismului”, a declarat conf. dr. Horaţiu Suciu.
Tratarea hipertensiunii arteriale
O echipă de medici specialişti de la Clinica de Cardiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă condusă de prof. dr. Benedek Imre, împreună cu dr. Dirk Troucheau din Belgia au efectuat, în februarie 2014, în premieră naţională, tratamentul prin denervarea renală a hipertensiunii arteriale severe, o metodă de ablare a terminaţiilor nervoase care se aplică cu ajutorul unui aparat special adus din Belgia de dr. Dirk Troucheau. „Pacientul va fi tratat definitiv de hipertensiune, fără a mai fi nevoie să ia acele multe medicamente. […] Este prima intervenţie efectuată în România. Este o nouă terapie pe plan mondial care acum a fost introdusă”, a declarat dr. Theodora Benedek, medic primar cardiologie şi interne la Clinica de Cardiologie Intervenţională.
Și-n privat
Premiere medicale au loc la Tîrgu-Mureș și în mediul privat. În martie 2014, a fost efectuată la Centrul Medical Nova Vita, de către dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervenţională, şi dr. Daniel Porav, medic primar urolog, o embolizare a arterelor prostatice prin injectarea unor particule care blochează vasele de sânge corespunzătoare irigaţiei prostatice, unui bărbat de 64 de ani.
Tehnica nu necesită anestezie generală, fiind vorba doar despre o puncţie cu anestezie locală, confortul pacientului fiind maxim, iar recuperarea rapidă. „Este o alternativă a celei medicamentoase şi chirurgicale în tratamentul adenomului de prostată […] o intervenţie care a fost posibilă în Centrul Medical Nova Vita cu susţinerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureş şi a Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş. […] Beneficiul este că pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi sau cel târziu a doua zi, cu potenţiale complicaţii minime”, a precizat dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervenţională.
Tumoare de peste 1 kg
La începutul acestui an, o echipă de medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a reușit o operație de extirpare a unei tumori uriașe, de peste un kilogram, crescută pe mușchii spatelui, pe cei costali și intercostali, care a invadat patru coaste și o parte a plămânilor, în urma unei intervenții care a durat aproape patru ore și jumătate.
„Este vorba despre o bolnavă în vârstă de 64 de ani, care a fost operată de un sarcom de perete toracic în urmă cu trei ani. […] Era un sarcom recidivat de perete toracic cu localizare posteriolaterală, care invada practic 4 coaste, concomitent cu invazia mușchilor structurii peretelui toracic, a coastelor, invada și o parte din țesutul pulmonar. S-a hotărât rezecția în bloc a formațiunii, cu extirparea formațiunii, a peretelui toracic a țesutului pulmonar, cu limite oncologice. Refacerea peretelui a fost laborioasă, dificilă, s-a făcut după metoda clasică, cu lame de oțel inoxidabil blades și cu plasă de substituție, de polipropilenă”, a declarat dr. Vasile Bud.
Transplant medular în premieră naţională
Medicii de la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Tîrgu-Mureş au realizat, în 2013, un transplant în premieră în ţară, de la un tânăr polonez la unul roman, cu grupe sanguine diferite: grefă de măduvă pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului. Pacientul român care a beneficiat de tratamentul în premieră este un tânăr de 19 ani, diagnosticat cu aplazie medulară severă.
„A fost o premieră naţională, care constă în faptul că în sfârşit am ajuns ca din Registrul European de Transplant am reuşit să aducem o grefă – deci mai mult decât celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic şi imunitar al organismului”, a declarat Benedek Istvan.
Tumoră de 8 cm, pe vena cavă
Specialiştii de la Clinica de Urologie din Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi cei de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Judeţean din Tîrgu-Mureş au realizat, în martie 2013, în premieră, o operaţie extrem de rară, de extirpare a unei tumori de opt centimetri şi a unui tromb tumoral crescut de-a lungul venei cave până la nivel supradiafragmatic, la câţiva centimetri de intrarea în inimă.
„A fost o onoare să particip la această intervenţie chirurgicală cu pornire urologică şi finish cardiovascular. Este o premieră la Tîrgu-Mureş. Cu aceasta, suntem undeva pe firmamentul chirurgiei urologice şi cardiovasculare”, a afirmat dr. Călin Chibelean.
Șase organe prelevate simultan
În 2012, la Tîrgu-Mureș, în premieră în România, au fost prelevate șase organe simultan, de la două paciente de peste 60 de ani, aflate în moarte cerebrală. Meritul acestei intervenții chirurgicale aparține unei echipe de medici specialiști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și al altor două echipe de la București și Cluj-Napoca.
„Particularitatea acestei intervenții constă în faptul că s-a efectuat în același timp, în două săli de operații diferite. Scopul a fost reducerea timpilor operatori”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Adrian Pantiru, medic specialist în chirurgie generală.
Operații în premieră la IBCvT Tîrgu-Mureş
În septembrie 2011, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş a găzduit o nouă priemieră în chirurgia cardiovasculară. Este vorba despre o tehnică modernă de abord chirurgical mini-invaziv respectiv “revascularizarea miocardică prin mini-toracotomie pe cord bătând.” ,,Este prima intervenţie chirurgicală de acest gen efectuată în IBCvT Târgu-Mureş, iar în literatura de specialitate din România nu am întâlnit raportate sau publicate astfel de cazuri”, a declarat Klara Brânzaniuc, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş.
Subiectul în cauză este un pacient de 68 de ani din Braşov care suferea de cardiopatie coronariană şi infarc miocardic. Intervenţia medicală a fost efectuată de o echipă medicală mixtă reunind specialişti în chirurgie cardiovasculară, toracică şi generală: profesor doctor Zoltán Galajda (IBCvT Tîrgu-Mureş), profesor doctor Constantin Copotoiu (SCJU Mureş), doctor Victor Raicea şi doctor Irina Modrigan (anestezie IBCvT Tîrgu-Mureş).
Tratament modern al cancerului avansat
O premieră la Tîrgu-Mureș în domeniul oncologic a avut loc în 2010. Medicii chirurgi de la Spitalul Clinic Județean de Urgență au experimentat împreună cu specialiști din Italia un tratament modern al cancerului avansat prin metode de citoreducție tumorală, peritonectomie și perfuzie intraabdominală hipertermică cu citostatice (HIPEC).
Este o procedură care constă într-o combinație între un tratament chirurgical de extirpare sau reducere a maselor tumorale într-un stadiu avansat și un lavaj cu o soluție fierbinte de 42,5 grade celsius, efectuate cu ajutorul unui aparat special adus din Italia.
„Acest lavaj are avantajul ca toate resturile și celulele invizibile care apar în cavitate și nu le vedem cu ochiul liber și nici cu alte mijloace. […] Celulele și resturile sunt absorbite de acest lichid prin aparatul care execută atât lavajul, cât și aspiratia lichidului pe care îl folosește. Între timp, efectuează perfuzia de citostatice în abdomen, care are un efect mult mai bun, fiind absorbit de organism într-un ritm mult mai eficient”, a declarat medic primar chirurg Șerban Bancu.
În privat: trei în una
În 2010, o echipă de specialiști compusă din prof. univ. dr. Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge (Franța), dr. Ștefan Dima, de la Spitalul „Bogdan Bagdasar” București și dr. Lucian Marginean din Tîrgu-Mures, a prezentat la Tîrgu-Mures trei intervenții de neuroradiologie intervențională realizate în premieră națională, folosite până atunci doar în clinici de peste hotare.
Premierele naționale, unele din punctul de vedere al materialelor folosite, au fost realizate la Centrul Nova Vita din Tîrgu-Mures pe trei pacienți cu diagnostice diferite: fistula arterio-venoasă, anevrism arterial și malformatie arterială.
Primul caz a fost realizat la o pacientă tânără, în vârsta de 30 de ani, care prezenta o malformație vasculară, care s-a rupt în urma cu doi ani. Cu noua substanță ONYX și cu ajutorul profesorului universitar Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge din Franța s-a reușit astuparea a 85% din această malformație.
„Al doilea caz, un anevrism, o dilatație a unui vas, care se poate face foarte bine neurochirurgical, însă e o procedură invazivă, trebuie operație, trebuie trepan la nivelul scalpului. Noi am reușit să o facem intrând prin artera femurală, printr-o arteră de la nivelul piciorului și ne-am dus până în interiorul anevrismului pe care l-am plombat, l-am umplut cu niște spirale metalice. Lucru pe care îl făcusem și altădată. Noutatea este dată de materialele folosite în premieră națională, de foarte bună calitate, spirale din platină care astupă foarte bine și compact această dilatație”, a susținut dr. Dima.
Al treilea caz a fost rezolvat tot cu ONYX: s-a rezolvat „o comunicare aberantă între o arteră și o venă, o comunicare aruncând sângele din arteră cu o presiune foarte mare în venă a dus la dilatarea venei, dilatare care împingea ochiul stâng facând o exoftalmie și provocând o durere insuportabilă”, a completat dr. Ștefan Dima.
Vasile DANCEA