Directorul Direcţiei Silvice Mureş, Ilie Covrig, a declarat, miercuri, că toate maşinile şi utilajele instituţiei urmează să fie monitorizate prin GPS, astfel încât să se stabilească timpul efectiv de lucru şi deplasările pe care le efectuează fiecare autovehicul şi utilaj.
Prin acest sistem va fi monitorizat întregul parc auto, care numără 118 unităţi, dintre care 30 de utilaje pentru drumuri forestiere, 75 de autoutilitare şi maşini de teren ale direcţiilor şi subunităţilor şi 13 utilaje pentru exploatarea lemnului şi prelucrare primară.
„Direcţia Silvică Mureş a achiziţionat un sistem GPS pentru monitorizarea şi gestionarea parcului auto din dotare. Aici aş putea un pic să împart acest parc auto în utilaje care deservesc drumurile forestiere. Vorbim aici de tractoarele pentru întreţinerea drumurilor forestiere, aşa numitele TID-uri. Vorbim apoi de utilajele terasiere, buldoexcavatoare, cilindrii compactori şi alte asemenea utilaje. Şi o a treia categorie de utilaje folosite la drumurile forestiere sunt auto, flota de autobasculantă. O altă categorie mare sunt utilajele pe care le folosim în exploatarea lemnului şi în prelucrarea primară. Deci aici vorbim de tractoare articulate forestiere, de încărcătoare frontale şi alte utilaje care deservesc depozitele de material lemnos şi, nu în ultimul rând, vorbim de flota de autoutilitare şi maşini de teren care le găsim la subunităţi, la ocoalele silvice şi în centrala Direcţiei Silvice Silvice”, a declarat Ilie Covrig.
Potrivit directorului Direcţiei Silvice Mureş, prin sistemul achiziţionat aceste utilaje pot fi uşor localizate în teren astfel încât foile de parcurs şi fişa de activităţi zilnice să fie întocmite corect.
„La foi de parcurs şi fişa de activităţi zilnice se pot gestiona foarte uşor atât alimentările, cât şi consumul de carburanţi şi, nu în ultimul rând, ceea ce este foarte important, timpul efectiv lucrat pe fiecare utilaj şi fiecare maşină (…) Ne raliem şi noi la tendinţele care sunt deja la diferite întreprinderi. În felul acesta o să ne dăm seama dacă din opt ore se lucrează trei sau cinci, ceea ce este foarte practic, putem să vedem şi care sunt timpii morţi. Costul mediu pe utilaj pentru instalarea aparatului GPS şi a soft-ului este de 200 de euro. În acest an achiziţionăm aparatele şi soft-ul, iar începând de la anul sau peste 12 luni, când expiră contractul, să mergem doar pe abonament. Sunt cele trei componente aparat, soft plus abonament”, a spus Ilie Covrig.
Direcţia Silvică Mureş administrează în jur de 184.000 de hectare, dintre care 103.000 hectare sunt păduri ale statului şi 81.000 hectare păduri private, precum şi o reţea de drumuri forestiere de 800 kilometri. AGERPRES