Europarlamentarul Laszlo Tokes a luat decizia de a se prezenta, miercuri, la reuniunea Consiliului de Onoare al Ordinului ‘Steaua României’, convocată la sediul Academiei Române, a anunţat luni, la Târgu Mureş avocatul acestuia, Elod Kincses. ‘Având în vedere poziţia exprimată de Uniunea Barourilor Naţionale din România cum că subsemnatul, avocat, am dreptul să îl reprezint pe Laszlo Tokes în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului ‘Steaua României’, miercuri, la orele 16,00, ne vom prezenta împreună la sediul Academiei Române, la şedinţa Consiliului de Onoare. Domnul Laszlo Tokes va veni de la Parlamentul European, în ciuda faptului că pentru ziua respectivă s-a fixat ziua voturilor pentru luna noiembrie, deci este un termen care nu îi convine deloc, dar totuşi va veni în faţa consiliului’, a declarat Elod Kincses.
Apărătorul europarlamentarului susţine că înainte de a se lua o hotărâre cu privire la o eventuală retragere a Ordinului Steaua României, Consiliul de Onoare trebuie să ia o decizie cu privire la faptul ‘dacă va respecta sau nu legislaţia privitoare la avocatură din România’.
Kincses a precizat că preşedintele Consiliului de Onoare, academicianul Ionel Haiduc, ‘după ce i-am adus la cunoştinţă decizia Uniunii Barourilor Naţionale din România, mi-a comunicat că nu înţelege ca să mă primească’ şi că după ce a primit acest răspuns a formulat o nouă depeşă, prin care anunţa că, potrivit Legii Avocaturii din România, are dreptul să îl reprezinte de Laszlo Tokes. ‘Am trimis altă depeşă, care conţine şi Legea Avocaturii, art. 3 lit. e şi, potrivit acelor dispoziţii, neîndoielnic am dreptul că îl reprezint, să îl asist pe domnul eurodeputat Laszlo Tokes’, a susţinut Kincses.
Avocatul a mai spus că, dată fiind componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României, din care fac parte ‘două persoane care au şi sesizat consiliul de onoare, deci sunt incompatibile şi cu toate acestea nu înţeleg să se abţină, am serioase îndoieli în privinţa imparţialităţii acestui consiliu’.
Kincses a susţinut că, în cazul în care nu se va admite exercitarea dreptului la apărare, ‘în mod neîndoielnic’ va uza ‘de calea contenciosului administrativ’.
AGERPRES