Fasole și linte uscate și/sau sub formă de conserve.Fasolea și lintea sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți mânca. Mai mult, fasolea uscată, conservele și lintea au durată de viață foarte lungă, ceea ce le face o alegere de top neperisibilă pe care să o păstrezi în cămara ta. Pe lângă faptul că sunt stabile pe raft, fasolea și lintea uscată din conserve și uscate sunt foarte nutritive, oferind o abundență de nutrienți, inclusiv fibre, magneziu, vitamine B și fier. Încercă să adăugi fasole neagră, năut și linte în supe și salate.
Nucile, semințele și unturile din nuci. Nucile și semințele sunt bogate in grăsimi sănătoase, pline de proteine, fibre și o serie de vitamine și minerale.În funcție de tipul lor, nucile și semințe pot fi păstrate la temperatura camerei timp de 1-4 luni, făcându-le un ingredient inteligent de depozitat în cămară. Unturile naturale de nuci și semințe sunt alternative sănătoase de durată la omologii lor comerciali, care conțin de obicei uleiuri și zahăr adăugate.
Nucile și semințele pot fi utilizate în multe feluri de mâncare, inclusiv adaugate lângă fulgi de ovăz, iaurt, sau dressing pentru salate. Unturile de nuci și semințe adaugă excelent la smoothie-uri și pot fi adăugate în sosuri sau adăugate peste fructe sau legume pentru o gustare rapidă și sațioasă.
Cerealele. În funcție de tip, boabele precum orezul brun, amarantul, bulgurul, ovăzul și quinoa pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei, luni de ani, ani, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru a cumpăra.În plus, aceste boabe sunt surse excelente de fibre și micronutrienți, inclusiv complexul de vitamine B, mangan și magneziu, iar consumul lor poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor precum boli de inimă și a anumitor tipuri de cancer
Fructe și legume congelate.Multe fructe și legume proaspete, precum fructe de pădure sunt foarte perisabile. Cu toate acestea, cumpărarea acestor alimente sub formă congelată te ajută să ai mereu la-ndemână produse bogate în nutrienți.
Miere și siropul de arțar. Toată lumea are nevoie din când în când de o mică dulceață. Siropurile de miere și arțar sunt îndulcitori naturali care oferă beneficii unice pentru sănătate.De exemplu, mierea are proprietăți anti-microbiene și anti-inflamatorii și conține antioxidanți puternici. Siropul de arțar este, de asemenea, bogat în antioxidanți și conține cantități mici de nutrienți precum magneziu, potasiu și mangan.
Grăsimi sănătoase pentru gătit.Anumite grăsimi, inclusiv uleiul de nucă de cocos și ulei de măsline extravirgin, pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei timp de un an sau mai mult, în funcție de tip. Din acest motiv, poți cumpăra aceste ingrediente în cantitate mai mare, astfel încât să ai întotdeauna o sursă de grăsime sănătoasă la îndemână.Gătirea cu aceste grăsimi sănătoase ajută la adăugarea de aromă la rețete și îmbunătățește absorbția vitaminelor, mineralelor și antioxidanților solubili din alimente
Alimente fermentate cum sunt muraturile sunt delicioase și versatile, și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările au arătat că pot îmbunătăți sănătatea digestivă și pot contribui la reducerea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge.În plus, aceste alimente sunt de lungă durată, astfel încât să vă puteți aproviziona fără să vă faceți griji cu privire la risipa de alimente. De exemplu, varza și muraturile pot fi păstrate la temperatura camerei până la 18 luni.
Condimente și ierburi uscate. Pentru a crea rețete aromate, este esențial să ai un suport pentru condimente bine aprovizionat. Condimentele și ierburile cresc aroma mâncărurilor. În plus, încorporarea ierburilor uscate și a condimentelor în dieta ta te poate ajuta sa descoperi noi arome. Turmericul, ardeiul cayenne, rozmarinul, scorțișoara, ghimbirul, oregano și chimenul oferă toate beneficii impresionante pentru sănătate și pot contribui la reducerea inflamației și la reducerea riscului de anumite boli.
Usturoiul și ceapa sunt coloana vertebrală a multor rețete și favorizate atât de bucătarii profesioniști, cât și de cei de acasă, pentru versatilitate și lunga valabilitate.Ambele s-au dovedit, de asemenea, că beneficiază de sănătate în multe feluri, iar a te bucura de acestea în mod regulat poate ajuta la reducerea riscului de diferite boli, inclusiv anumite tipuri de cancer, declin mental, boli de inimă și diabet.
Fructe și legume proaspete de lungă durată. Deși multe fructe și legume proaspete se strică rapid chiar și atunci când sunt refrigerate, există o serie de soiuri de lungă durată din care să alegeți.Cartofii dulci, dovleacul placintar, mere, sfeclă varză, dovlecei de spaghete,rodie, morcovi și citrice sunt doar câteva exemple de fructe și legume care se pot păstra câteva săptămâni sau mai mult atunci când sunt păstrate la frigider sau pe blat.
Pește congelat, păsări și carne. În timp ce peștele proaspăt, carnea depasăre sunt foarte perisabile, versiunile congelate ale acestor produse vor rămâne comestibile mult mai mult dacă sunt păstrate la temperatura potrivită.De exemplu, puiul și carnea proaspătă vor fi în siguranță până la 1 an când sunt păstrate congelate ( -17 ℃), în timp ce peștele poate fi păstrat la congelator până la 5 luni (24, 25).
Alte condimente sănătoase. Adăugarea unei lingurițe de tahini la o rețetă poate schimba un fel de mâncare de la plictisitor la senzațional în câteva secunde.Cu toate acestea, este important să alegeți condimente sănătoase pentru a vă depozita cămara și a evita să cumpărați produse puternic procesate încărcate de zahăr.Tahini, salsa, oțet balsamic, unt de nucă de cocos, muștar, fulgi de drojdie inactivă, tamari, sunt doar câteva exemple de condimente polivalente, care sunt nu numai gustoase, dar și sănătoase.
Ouăle sunt un aliment versatil care poate fi savurat în orice moment al zilei. Sunt bogate în proteine și aproape fiecare vitamină și minerală de care are nevoie organismul nostru, motiv pentru care sunt adesea denumite multivitamine ale naturii. Deși ouăle sunt considerate perisabile, acestea pot dura până la 5 săptămâni la frigider.
Iaurtul poate fi folosit într-o varietate de moduri în bucătărie, ceea ce îl face un must have în orice frigider bine aprovizionat. Poate fi savurat cu fructe de pădure, adăugate la smoothie-uri, adăugat pe mâncăruri cu legume sau folosit pentru a adăuga cremozitate sosurilor și ciorbelor. Majoritatea iaurtului pot fi păstrate până la 3 săptămâni la frigider și chiar pot fi savurate cu mult peste data de expirare, atât timp cât arată, gustă și miroase proaspăt.
Este important să ai frigiderul, cămara și congelatorul aprovizionat cu alimente sănătoase să îți poată asigura permanent necesarul de ingrediente la-ndemână pentru a pregăti o masă sănătoasă, gătită acasă.Achiziționând câteva dintre alimentele enumerate mai sus în următoarele câteva ieșiri la supermarket și bucătăria ta va fi complet aprovizionată cu ingrediente sănătoase.
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.