Devenim tot mai puţin europeni. Nu mă refer la români, ci la locuitorii Europei. Conform publicaţiei UE intitulată „Cifrele cheie privind Europa” – ediţia 2016, populaţia Europei creşte după 1992 mai ales datorită imigraţiei, deci tot mai mult creşte procentul locuitorilor veniţi de pe alte continente.
Europa are ceva mai mult de jumătate de miliard de locuitori. Populaţia îmbătrâneşte deoarece se nasc mult mai puţini copii decât în urmă cu câteva decenii. De fapt, dacă nu ar fi imigraţia, populaţia Europei ar scădea. Cu ajutorul migraţiei însă, populaţia a crescut în 2016 cu aproape două milioane de oameni. Dar, în anii ’60, populaţia anuală a Europei creştea cu 3,3 milioane de oameni.
Îmbătrânirea populaţiei este o realitate şi în România. În 2005, persoanele peste 65 de ani formau 14% din populaţia ţării. În prezent reprezintă 17%.
În acelaşi timp, se pare că relaţiile familiale se degradează în Europa. Numărul de divorţuri raportat la mia de locuitori a crescut în ultimele decenii, iar numărul de căsătorii a scăzut. Este drept, din 1965 încoace, mai multe state europene au legalizat divorţul (Italia, Spania, Irlanda, Malta), ceea ce, desigur a dus la o creştere a numărului de divorţuri înregistrate.
Noroc că a crescut speranţa de viaţă: în ultimii 50 de ani a crescut cu aproximativ 10 ani atât pentru femei, cât şi pentru copii. În UE, speranţa de viaţă e de 83,6 ani pentru femei şi 78,1 ani pentru bărbaţi. În România e de 78,7 ani pentru femei şi de 71,4 ani pentru bărbaţi.
Din păcate, românii nu doar că trăiesc mai puţin, dar sunt şi mai săraci: 40% din populaţie se află în pragul sărăciei… Totuşi, se pare că românii sunt destul de rezistenţi, având în vedere că statul alocă cele mai puţine fonduri din Europa pentru sistemul medical. La fel şi pentru educaţie…
Desigur, europenii trăiesc mai mult fiindcă au condiţii mai bune de viaţă şi sunt mai sănătoşi. În ultimii ani a scăzut numărul de decese cauzate de cancer (cu aproximativ 9% între 2004 şi 2013), de bolile de inimă, dar şi de accidentele rutiere. Nu şi în România: între 1990 şi 2013, proporţia deceselor cauzate de cancer din totalul deceselor a crescut de la 12 la 15%. Totuşi, aceasta nu înseamnă că nu există încă multe ţări europene care au un procent mai ridicat al deceselor cauzate de cancer decât în ţara noastră…
Deci, despre Europa, şi bune şi rele… în funcţie de perspectivă…
Titi Dălălău