Președintele comunității evreiești din Târgu Mureș, conf. univ. dr. ing. Vasile Dubb, a declarat, într-un interviu acordat pentru Punctul și Radio Son, că la acest moment toți evreii supraviețuitori ai Holocaustului din județul Mureș au primit decorații, pe lângă cele patru persoane care au primit în 2015 de la Președinție, primind și celelalte, în urmă cu circa 2 luni.
”Din niște motive birocratice, unii dintre supraviețuitori n-au primit acea decorație, am insistat și acum toți cei care n-au fost pe prima listă, poate și din neglijența noastră, sunt (decorați, n.r.). Au primit aceste decorații, au fost trimise de la Guvern, au fost trimise la Prefectură și Prefectura a rezolvat această înmânare, fie din partea mea personal, fie pe alte căi. Asta s-a întâmplat acum vreo 2 luni”, a declarat Dubb.
Potrivit președintelui comunității evreiești din Târgu Mureș, au supraviețuit Holocaustului mai ales bărbații, care au fost trimiși în lagăr în detașamente de muncă forțată, pentru că în general copiii și femeile n-au putut să reziste calvarului.
”Și acum avem 5 supraviețuitori ai lagărelor, iar în Târgu Mureș mai sunt 88 de evrei din cei 5.600, câți erau în 1940. Este o tragedie, numai că puțini oameni pot realiza această chestie: 5.600 de evrei, de oameni, cât este? Nu poți să-i numeri pe degetele unei mâini și e greu să-ți închipui ce reprezintă acest număr”, a arătat Dubb.
În 1944, aproximativ 7.700 de evrei, din Târgu Mureş, dar şi Reghin, Band, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure și Sovata, au fost deportaţi de autoritățile horthyste în lagăre de exterminare precum cel de la Auschwitz-Birkenau, în urma politicilor rasiale, antisemite, de la acel moment. Între victime s-au numărat şi 341 de copii din Târgu Mureş, care învăţau la fosta şcoală evreiască – Gimnaziul „Europa” de pe strada Horea. Din cei aproximativ 7.700 de evrei deportaţi din Mureş, aproape 6.000 nu s-au mai întors.Dintre supraviețuitori, foarte mulți au plecat în Israel, după război.
În 2015, au primit, prin Decretul nr. 64/2015 al Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios”în grad de Cavaler șapte persoane, din care patru din județul Mureș. Din cauza vârstei înaintate și a condițiilor de sănătate, doar una dintre acestea a putut fi prezentă la ceremonia de la Cotroceni, celelalte trei – Elizabeta Asztalos, Marta Marmor şi Etelca Tusa – primind distincția prin intermediul Prefecturii Mureș. Pentru ceilalți supraviețuitori, comunitatea a cerut aceeași recunoaștere, înaintând o listă în acest sens Președinției.