Chef Irina Lazăr, o absolventă de Matematică din Capitală, care a coordonat mulţi ani departamentul IT dintr-o importantă multinaţională din România, cea care a decis brusc, în pandemie, să-şi abandoneze cariera de o viaţă în lumea cifrelor şi să se dedice pe deplin gastronomiei, a avut o dilemă după ce s-a căsătorit şi s-a mutat în Transilvania: cum să îţi iasă cinci prăjituri din trei blaturi.
Crescută în lumea cifrelor, Irina Lazăr a luat o foaie cu pătrăţele, un creion şi s-a apucat de calculat, pentru a stabili cum anume reuşesc gospodinele din Ardeal, la fiecare sărbătoare, să facă cinci feluri de prăjituri din doar trei blaturi.
„De Ardeal nu te îndrăgosteşti doar aşa pentru că sunt ardelenii oameni faini, că-s faini, tare faini, bată-i norocu’ să-i bată! De Ardeal te îndrăgosteşti şi de bucătăria asta minunată care aduce multe influenţe şi care efectiv te farmecă cu combinaţia şi abundenţa de gusturi dintr-o singură mâncare. Cine n-a lăudat bucătăria ardelenească sigur nu a mâncat unde a trebuit. Ce m-a fascinat pe mine de când m-au adoptat ardelenii ăştia frumoşi la suflet? Prăjiturile! Nu mă opream din mirare când auzeam pe la o tanti sau alta de pe aici, experte în prăjituri, cum ziceau ele de fiecare Paşte şi Crăciun că fac nişte foi de prăji din alea şi două creme şi alte două-trei blaturi şi din toate astea ieşeau patru-cinci feluri de prăjituri. Absolut fascinant! Cum să îţi iasă din trei blaturi cinci prăjituri? Am râs puţin în sinea mea, dar, curioasă din fire, am luat creionul, am stat jos şi am socotit. Ardeleneşte!”, a declarat pentru AGERPRES Irina Lazăr.
După numeroase ecuaţii, calcule şi puţină geometrie, Irina a reuşit să desluşească, în sfârşit, misterul gospodinelor din Ardeal.
„Am desenat, calculat şi iată că am reuşit şi eu din trei blaturi (brownie, pandişpan cu mac, bezea pricomigdală), o cremă (dublă) de vanilie, un mousse de ciocolată, pus pe din două, alb/negru, şi jeleurile rămase de la dulceţurile mele de zmeură, mure, afine, să fac aceste trei prăjituri – fără nume, fără număr, dar bune rău! Fainoşag!”, a arătat matematicianul-chef Irina Lazăr.
Şi nu s-a limitat doar la a calcula şi desluşi misterul prăjiturilor „matematice” din Ardeal, ci le-a pus în practică, iar apoi le-a explicat în detaliu într-o inedită „Carte de Iubire în Bucate”, în care a pus, în spatele fiecărei reţete, câte o poveste de natură personală.
Printre prăjiturile cu care ne răsfaţă Irina, mai puţin matematice, dar descrise într-un mod care te poartă în lumea senzaţiilor gustative, se regăseşte şi cea pentru „Negresa Indecentă”, foarte uşor de preparat, într-un timp foarte scurt.
Pentru o tavă, însemnând 32 de bucăţi de „negrese”, timpul de preparare este de cel mult o oră, ingredientele fiind: două căni de făină, o cană de zahăr, un praf de copt, o cană de ulei, o cană de apă, cinci linguri de cacao, o cană de nucă, o linguriţă bicarbonat de sodiu, o picătură de sare, patru ouă, o esenţă de rom, iar, opţional, nucă, stafide, merişoare. Pentru glazură se folosesc 300 de grame de ciocolată amară şi 200 mililitri de frişcă lichidă.
„Indecenţa” acestei „Negrese”, ne explică Irina Lazăr, vine din faptul că aceasta preferă să stea, de cele mai multe ori, doar în mantia de ciocolată, fără alte accesorii şi zorzoane.
„Poate este de crezut sau nu, dar această negresă de-a dreptul indecentă mi-a consumat fix cinci minute până am aruncat-o în tavă! Când a fost vorba de decor şi fiţoşenii, s-a uitat la mine, m-am uitat la ea, şi mi-a zis să nu mă chinui prea mult să o decorez cu mai mult de mantia asta senzuală de ciocolată neagră. Să ne înţelegem din capul locului, deşi sunt convinsă că nu era nevoie de această precizare evidentă: toate cantităţile se măsoară cu acelaşi tip de cană. Şi acum, că suntem gata înţeleşi, trecem la partea cea mai dificilă: se amestecă toate ingredientele grămadă, se vine în ajutor cu un mixer şi se aruncă într-o tavă de copt la 170 grade, temperatura sus – jos timp de 30 minute sau până când trece testul scobitorii. Cum aţi trecut-o testul coacerii, o decoraţi aşa fierbinte cum este cu ganajul făcut rapid în cuptorul cu microunde, care bucuros vă va topi ciocolata neagră împreună cu frişca lichidă. Mai simplu de atât poate fi ceva?”, a arătat Irina Lazăr. AGERPRES