Gradul de ocupare pentru Sărbătorile Pascale în pensiunile din Ţara Făgăraşului este de aproximativ 75%, unul destul de bun, în trendul înregistrat la nivelul întregii ţări, iar preţurile sunt similare cu cele din 2021.
„Eliminarea restricţiilor a crescut considerabil vânzările pentru pachetele turistice de Paşte. Gradele de ocupare pe teritoriul ţării noastre pentru sărbătorile pascale este destul de bun. Nu a ajuns la 100%, dar preconizez că se învârte în jurul cifrei de 75%. Cu siguranţă că dacă voucherele de vacanţă pentru cei care lucrează în sistemul de stat ar fi sosit, gradul de ocupare ar fi ajuns spre 100%”, a declarat pentru AGERPRES Cristian Vlad, preşedintele Regiunii Central-Nordice a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
În privinţa preţurilor în pensiunile din Ţara Făgăraşului, în perioada Sărbătorilor Pascale, Cristian Vlad a menţionat că tarifele sunt corecte şi similare cu cele din 2021.
„Am urmărit destul de atent evoluţia preţurilor pentru minivacanţa de Paşte şi am observat că acestea sunt similare cu cele din 2021. Dacă mă refer la Ţara Făgăraşului, regiune pe care o reprezint, tarifele sunt, din punctul meu de vedere, corecte, şi pornesc de la aproximativ 200 euro/persoană/pachet de 3 nopţi cu demipensiune, sau 300-320-350 euro/persoană/ pachet de 3 nopţi all inclusive şi cu acces la diverse facilităţi (piscină, saună, spa). Bineînţeles, pensiunile care organizează pachete pentru Sărbătorile Pascale pun la dispoziţia turiştilor diverse activităţi specifice perioadei, cum ar fi excursiile la mănăstirile din zonă pentru participarea la slujba de Înviere, sau ateliere de încondeiat ouă etc. Bucatele pregătite sunt tipice sărbătorilor pascale. De pe mese nu vor lipsi drobul şi friptura de miel, cozonacul, pasca şi alte preparate tradiţionale româneşti, asezonate cu palincă, vişinată şi vin”, a transmis preşedintele Regiunii Central-Nordice a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Ţara Făgăraşului este o depresiune şi un ţinut istoric din Transilvania, la poalele Munţilor Făgăraş, situată de-a lungul cursului mijlociu al râului Olt, cu centrul în cetatea medievală Făgăraş. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Făgăraşului, care include 26 de comune, cu aproximativ 100 de sate, din judeţele Braşov şi Sibiu, a construit în urmă cu doi ani un brand local pentru o promovare naţională şi internaţională a zonei.
În Ţara Făgăraşului sunt aproximativ 400 de unităţi de cazare, cele mai multe case de vacanţe şi pensiuni, majoritatea fiind clasificate cu trei margarete, potrivit Asociaţiei.
****
La Valea Verde, Cund, din judeţul Mureş, românii pot beneficia de experienţe culturale inedite de Paşte, cu influenţe culturale nemţeşti. E un concept nou în turismul din România, împrumutat de la italieni: albergo difusso. Pe româneşte: case dispersate pe uliţele satului, în care turiştii se pot relaxa, bucurându-se de confort modern sub un acoperiş tradiţional.
Gradul de ocupare pentru Paşte este în prezent de 70%, cu 25% mai mult faţă de 2021.
Potrivit reprezentanţilor resortului din judeţul Mureş, casele săseşti de la Valea Verde sunt amenajate cu mult bun gust, păstrând autenticul. În ceea ce priveşte gastronomia, toate legumele şi fructele sunt locale. Brânzeturile sunt furnizate de Manufaktura de Brânză, o mini-fabrică ce foloseşte lactatele de la localnici. Ouăle şi carnea au aceeaşi provenienţă. Restaurantul resortului Valea Verde este mai mult decât un loc în care se mănâncă foarte bine, este un concept prin care patronii şi-au propus să susţină comunitatea care, altfel, nu dispune de prea multe opţiuni şi resurse. Iar abordarea defineşte cel mai bine noţiunile de slow-food şi slow-cooking. Şi, evident, slow-tourism.
„Tot mai mulţi români descoperă conceptul „slow-tourism”, adică îşi oferă răgazul de a descoperi o destinaţie în tihnă, de a se bucura cu adevărat de momente de relaxare, departe de tumultul oraşelor. Şi este ceea ce le oferim noi la Valea Verde, atât de Paşte, cât şi în orice altă perioadă a anului. Pentru a sărbători, am creat pachete speciale atât pentru Paştele Catolic, cât şi pentru cel Ortodox, care anul acesta pică la o săptămână distanţă. Totul este gândit în aşa fel încât turiştii să descoperi Transilvania autentică, de la cazare până la bucate alese şi activităţi incluse”, a spus Jonas Schafer, proprietar Valea Verde Retreat.
Un pachet de trei nopţi de cazare într-o cameră dublă, în sat, pentru 2 adulţi (casele Cund sau Yard) costă 648 euro şi include trei mic dejunuri la restaurantul Valea Verde, două cine cu trei feluri (vineri, sâmbătă), o cină festivă (duminică), foc de tabără cu colaci secuieşti, plimbare istorică prin sat cu trăsura neamţului Ulrike (1,5 ore), Easter Brunch – duminică, atelier de pictură pe ouă, acces gratuit la sala gym Valea Verde, Wi-Fi gratuit.
***
O vacanţă inedită de Paşte se găseşte în oferta agenţiei Scorilo Travel Vacanţe, la Colibiţa, la poalele Munţilor Călimani şi cuprinde vizita la Campusul Tasuleasa (Via Transilvanica), o croazieră pe Lacul Colibiţa, picnic la un punct gastronomic. Preţul pentru 3 zile de cazare în regim demipensiune, transport cu autocar, este de 1.290 de lei de persoană. Turiştii beneficiază şi de cină festivă în ziua de Paşte, program artistic, foc de tabără, piscină interioară cu saună şi ghid calificat.
O altă propunere pentru petrecerea vacanţei de Paşte este în Apuseni, Gârdam şi include vizite la Mănăstirea Râmeţ, Peştera Urşilor, Cascadele Vârcogioc şi Pisoaia, Casa memoriala Avram Iancu, un picnic la o familie care oferă produse tradiţionale.
„Noi am împărţit România în aşa numitele ţări, Lăpuş, Haţeg, Maramureşul Istoric, Făgăraş, Silvaniei, zone pe care le aprofundăm în excursii. Facem România în proporţie de 90%. Sunt destinaţii unde nu poţi ajunge cu autocare mari, cum ar fi Cascada Valul Miresei, Cariera Alun, Cheile Nerei, şi unde mergem cu mijloace de transport mai mici. Cele mai solicitate excursii sunt cele noi, drumeţiile montane şi excursiile tematice. Preţurile pentru Paşte sunt la fel ca cele de anul trecut. Ofertele au fost făcute înainte de scumpirea serviciilor, combustibilului”, a afirmat Costin Corboianu, proprietarul Scorilo Travel Vacanţe.
***
Directorul de marketing al agenţiei Cistour, Iulian Zaharia, a semnalat o cerere peste aşteptări pentru vacanţele în ţară, ca de exemplu circuitul Paşte tradiţional la Balvanyos.
„În aceste zile, după simplificarea condiţiilor de călătorie am avut cereri peste aşteptările noastre pentru circuitele în România(…) Spre exemplu, pentru circuitul Paşte tradiţional la Balvanyos avem deja două autocare pline şi am fost puşi în situaţia de a suplimenta cu încă un autocar”, a subliniat Zaharia.
Preţul pentru Paşte Tradiţional la Balvanyos – Slănic Moldova costă 990 de lei de persoană pentru 4 zile.AGERPRES