Cu ocazia Zilei Solidarităţii Naţionale a maghiarilor , care are loc în data de 4 iunie şi care anul acesta cade în aceeaşi zi cu Rusaliile, cei interesaţi sunt aşteptaţi la numeroase programe ce vor fi organizate atât în Ungaria, cât şi peste graniţele Ungariei.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Budapesta, Árpád János Potápi, secretar de stat ungar responsabil pentru politicile naţionale, a relatat că aproape nu există localitate în care să nu aibă loc evenimente dedicate acestei zile. O caracteristică specială a acestui an este că cea mai mare sărbătoare religioasă a maghiarilor, pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, cade în aceeaşi zi cu Ziua Solidarităţii Naţionale, a spus secretarul de stat. Având în vedere această coincidenţă specială, Şumuleu Ciuc, şi Transilvania în general, vor fi anul acesta printre locaţiile principale ale programelor Zilei Solidarităţii Naţionale, a explicat Potápi.
Secretarul de stat a subliniat că la începutul anului, împreună cu Casa Naţiunii Maghiare (Magyarság Háza), anul 2022 a fost proclamat Anul Memorial Tamási Áron, astfel că evenimentele dedicate zilei de 4 iunie vor fi strâns legate de marele scriitor maghiar născut în urmă cu 125 de ani, respectiv de anul memorial dedicat acestuia.
Va fi pentru a cincea oară când va fi organizat pelerinajul ecvestru spre Şumuleu Ciuc, al cărui scop este să cultive şi să întărească tradiţiile ecvestre şi să transporte la Şumuleu Ciuc mesajele de rugăciune ale tuturor maghiarilor, a spus politicianul ungar.
Potrivit secretarului de stat, mesaje de rugăciune sosesc din toată lumea, din Bazinul Carpatic şi din diaspora maghiară – de la toţi cei care nu pot fi prezenţi personal la Şumuleu Ciuc. Anul acesta, din cauza războiului, transmiterea rugăciunilor de pace are o importanţă deosebită, mesajele urmând să fie amplasate în faţa altarului. Mesajul principal de anul acesta al pelerinajului este Pax et Bonum – Pace şi Bunătate, a mai specificat Potápi.
Árpád János Potápi a amintit că în data de 4 iunie, maghiarii comemorează tragicul Prim Război Mondial, respectiv tratatul de pace care l-a urmat. Naţiunea maghiară nu a reuşit, nici de atunci, să “digere” acest eveniment al istoriei, iar cei care au trăit atunci, cu atât mai puţin, a adăugat politicianul.
Potápi a amintit că data 4 iunie, ziua la care în 1920 a fost semnat Tratatul de Pace de la Trianon, în Ungaria a fost declarată în 2010, prin lege, Ziua Solidarităţii Naţionale. În ciuda tuturor dificultăţilor din ultimii 100 de ani, “noi suntem aici şi ne-am păstrat identitatea”, a afirmat secretarul de stat.
Árpád János Potápi a menţionat, totodată, că sentimentul de apartenenţă la aceeaşi naţiune a fost întărit în toată naţiunea maghiară, iar “astăzi suntem mândri de faptul că suntem maghiari şi ne asumăm asta”. Tinerii care cresc acum ştiu şi înţeleg mult mai bine ce înseamnă Trianon, ce înseamnă să fii maghiari şi să trăieşti dincolo de graniţele Ungariei, a adăugat oficialul.
Krisztina Csibi, directorul Casa Naţiunii Maghiare, a anunţat că seria de programe culturale va începe luni şi va dura o săptămână, primul eveniment fiind o discuţie dedicată sărbătorii Rusaliilor. Evenimente vor avea loc atât la Budapesta, cât şi în localităţile Şumuleu Ciuc, Lupeni, Remetea, Lunca de Sus şi Siculeni din judeţul Harghita.
În data de 3 iunie va porni la drum, de la Budapesta, un tren special al pelerinilor care se va îndrepta către Şumuleu Ciuc, şi care, anul acesta, va fi tras de locomotiva “Tamási Áron”.
MTI