În perioada 31 august – 3 septembrie 2017, Transilvania Train pornește într-o nouă aventură unică, pe 40 de roți, prin Transilvania.
Iată prezentarea circuitului descrisă de organizatori:
„Un eveniment turistic, o călătorie cu trenul, dar nu numai. Un lanţ de experiențe unice: de la ţiglărit la degustări de vinuri şi la povești nemaiuzite despre oamenii din Transilvania. Trei oraşe medievale în care poposim în cele mai bune hoteluri: Sighişoara, Alba Iulia şi Sibiu, unde vom fi întâmpinaţi cu surle şi tobe sau cu salve de tun. Manifestări muzicale special organizate pentru noi: concert de orgă, fanfară şi concert de musică clasică. Experienţe culinare adunate din reţetele de odinioară ale minorităților ce au influenţat ținutul transilvănean. Urcă în Transilvania Train pentru a experimenta un mix de emoţii autentice și activități inedite, toate incluse în pachetul ales”
Iată o parte din programul descris de organizatori
„La ora 09:30, din gara Brasov, în sunetul fanfarei, îmbarcarea în primul tren turistic din România – Transilvania Train.
Timp de trei ore ne vom împrieteni în compania unor vinuri premium românești și vom descoperi primele povești ale Transilvaniei. De la defileul si vulcanul de la Racoș până la așezarea secuilor.
Debarcăm în gara Mureni.
Vizită în Haferland – împreună vom face turul satelor Saschiz, Mesendorf, Cloasterf și Criț;
Masă de prânz în Criț.
Continuăm explorarea Haferlandului. Ajungem la Bunești și Viscri.
Plecăm către Shighișoara
Cazare la Hotelul Double Tree by Hilton**** sau Hotel Sighișoara 3*
Cină la restaurantele hotelului.
Dacă mai aveți energie, vom face un tur nocturn al cetății Sighișoara.
După micul dejun ne îndreptăm către gara din Sighișoara unde Transilvania Train ne așteaptă pentru a explora o nouă destinație din Siebenburgen: Mediașul și împrejurimile.
Din nou, la bordul trenului vom explora câteva dintre tradițiile viticole ale regiunii: vinurile de la Villa Vinea.
Debarcăm în gara Mediaș si, în grupuri mici, ne vom îndrepta către zonele unde vom avea primele experiențe culturale ale zonei –workshopurile. Două ore vom experimenta tradițiile culturii transilvănene. De la țiglărie până la împletituri.
Pentru masa de prânz ne vom întâlni în Mediaș pentru a savura încă o serie de preparate din inima Transilvaniei.
După amiaza vom pleca din nou la explorat: de data aceasta arhitectura sau istoria locurilor, biologia pajiștilor sau cursuri de artă fotografică.
Către finalul după amiezii ne vom îmbarca în tren la Copșa Mică și vom pleca spre Alba Iulia. Garda cetății ne va aștepta la gară, iar în cetate salve de tun se vor trage în onoarea oaspeților.
După turul cetății ne vom îndrepta spre hotel și ne pregătim pentru cină….”.
Și aceasta este doar o parte a aventurii…. ț
Proiectul Transilvania Train…
… își propune să ofere publicului un conținut cultural de calitate, să educe și să promoveze turismul cultural și valorile patrimoniale, economice și educaționale. Se construiește astfel o comunitate, se încurajează implicarea activă a iubitorilor de tradiții autentice de pretutindeni, pentru a cunoaște mai bine moștenirea culturală și rădăcinile României.
Transilvania Train este inspirat din celebrele trenuri turistice Classic Courier sau Scandinavian Express, ducând experiența turistică la un nivel nou. Călătorii vor fi, astfel, personajele principale într-o aventură epică printre satele, pădurile și dealurile Transilvaniei, traseul având ca puncte de reper localitățile: Brașov – Saschiz – Sighișoara – Mediaș – Alba Iulia – Sebeș -Sibiu – Făgăraș. Este o experiență turistică exclusivistă, numărul maxim de pasageri fiind de 270. Primul tren turistic din România funcționează o singură dată pe an, în 2017 dar și în următorii doi ani.
5% din încasări vor fi redirecționate pentru restaurarea unor biserici fortificate. Transilvania Train 2017 este organizat împreună cu CFR Călători și are în compunere 5 vagoane bar-bistro. Mai multe despre program dar și despre prețuri, afli intrând pe site-ul evenimentului, aici. De asemenea, aici poți vedea un interviu despre Transilvania Train.
Cristina Vancea, sursa Transilvania Train