Prima intervenţie de transplant cardiac din ţară a fost efectuată de o echipă din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş, condusă de dr. Horaţiu Suciu, în noapte de sâmbătă spre duminică, între orele 1 şi 8. Beneficiarul este un bărbat din Bucureşti, aflat pe lista de transplant de peste un an.
”Particularitatea cazului este că pacientul a mai fost operat pe cord deschis într-un alt centru din ţară, când s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boala ischemică a inimii, evoluţia ulterioară a fost spre o insuficienţă cardiacă, iar acest transplant a venit salvator pentru pacientul acesta. Donator a fost un tânăr de 19 ani, din judeţul Harghita, victima unui accident rutier, prelevarea s-a făcut în cursul nopţii la Spitalul din Miercurea Ciuc de către o echipă a IUBCvT Târgu Mureş”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, într-o conferinţă de presă.
11 intervenţii de transplant cardiac anul trecut
”Intervenţia de transplant cardiac la noi în clinică este o rutină, vă reamintesc că anul trecut am efectuat 11 intervenţii de transplant cardiac, un număr foarte mare de intervenţii. Din păcate, în acest an este prima şi am vrut să marcăm acest eveniment, pentru că transplantul a trecut printr-o perioadă destul de controversată cel puţin la nivel mediatic şi nu numai, au fost multe controverse asupra subiectului transplantului. Poate că acest aspect şi-a pus amprenta asupra unui număr foarte mic de donatori, care a fost anul acesta şi niciunul pentru cord. Suntem bucuroşi că am reuşit să facem acest transplant, pentru că, chiar dacă nu sunt donatori, receptori sunt foarte mulţi, avem o listă de transplant foarte lungă şi e nevoie de continuarea activităţii de transplant pentru această categorie de pacienţi, foarte delicată”, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Evoluţia pacientului este mulţumitoare
”Receptorul, chiar dacă este relativ tânăr, era într-un stadiu foarte avansat de insuficienţă cardiacă şi practic în ultimul moment a venit acest cord pentru dânsul. Era la capătul resurselor. Ne bucurăm foarte mult pentru că el avea nevoie de un cord foarte bun. Într-adevăr, era de la un tânăr de 19 ani care era foarte bine dezvoltat, avea 70 de kilograme, un cord foarte bun. Era o condiţie esenţială să fie un cord foarte puternic pentru că, pe lângă afecţiunea cardiacă, dânsul dezvoltase şi o complicaţie legată de circulaţia pulmonară, hipertensiune pulmonară. Şi acest lucru creşte riscul post-transplant. Un cord tânăr şi puternic este foarte bine venit în acest caz”, a subliniat dr. Suciu.
”Folosesc acest prilej să fac un apel tuturor factorilor implicaţi, inclusiv media, de a da un mesaj pozitiv faţă de această activitate”, a mai spus Suciu.
Medicul de gardă de la IUBCVT Târgu Mureş din noaptea de sâmbătă spre duminică, Mathe Zsombor, specialist în chirurgie cardiovasculară, a arătat că a avut parte de o gardă destul de dificilă, având două intervenţii chirurgicale, între care şi un transplant cardiac.
”Eu l-am ajutat pe domnul profesor în calitate de medic de gardă în cursul zilei de ieri şi practic a fost o echipă care s-a deplasat la Miercurea Ciuc după cordul acelui tânăr, o echipă formată din doi colegi, iar echipa chirurgicală care a recoltat cordul a fost formată din 3 chirurgi, sub conducerea domnul profesor Suciu Horaţiu. O gardă este destul de dificilă în condiţiile în care eu, ca şi medic de gardă, ieri am mai avut o intervenţie chirurgicală în cursul dimineţii, deci practic trebuie să fim pregătiţi 24 de ore din 24 pentru a salva vieţile oamenilor, mai ales că ni se adresează, după cum vedeţi, şi din alte judeţe şi din alte regiuni ale ţării, nu doar din judeţul Mureş. Putem să ne lovim de tot felul de urgenţe şi ne bucurăm că putem să oferim mai ales o şansă nouă acestui tânăr, să-i zicem, care peste o lună va împlini 50 de ani, căruia practic i-am redat şansa unei noi vieţi cu o inimă a unui tânăr de 19 ani”, a adăugat dr. Mathe Zsombor.
Sursa:agerpres.ro