Termocentrala de la Iernut pare să fi renăscut din propria cenușă, ca pasărea Phoenix, odată cu intrarea ei în proprietatea Romgaz (societate controlată de stat, prin Ministerul Economiei). Aceasta fiindcă Termocentrala avea datorii enorme, care au fost șterse cu condiția preluării de către Romgaz. Un aspect important este faptul că angajații de la Termocentrală își vor păstra locurile de muncă. De această preluare este strâns legată și listarea la bursă a celui mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, valoarea companiei crescând în aceste condiții cu peste 200 de milioane de euro. În plus, Romgaz, devine acum și producător de curent electric. Cum s-a produs această tranzacție cu ecouri în întreaga țară și chiar și peste hotare, citiți în rândurile care urmează.
Anunțul
Anunțul preluării Termocentralei de la Iernut a fost postat de către purtătorul de cuvânt al Romgaz, Liviu Stanciu, pe site-ul www.romgaz.ro chiar în ziua efectuării tranzacției: „Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA a preluat începând de azi (31 ianuarie 2013 n.r.) controlul unic direct asupra unor active ale SC ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI SA – Sucursala Electrocentrale Mureş. […] Preluarea activelor a avut loc în temeiul Memorandumului aprobat de Guvernul României sub nr.3038/21.10.2010 privind aprobarea declanşării procedurii legale de predare a CTE Iernut către SNGN ROMGAZ SA în compensarea datoriilor SC PEET TERMOELECTRICA SA, a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, numărul 15 din data de 27 noiembrie 2012 şi în baza deciziei nr.2/17.01.2013 a Consiliului Concurenţei. În perioada imediat următoare încheierii Actului de dare în plată, şi până la obţinerea licenţelor de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi înregistrărilor la OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică) şi UNO-DEN (Unitatea operaţională Dispecerul Energetic Naţional) pe titulatura ROMGAZ, pentru a evita întârzierea producerii şi comercializării energiei electrice, şi implicit evitarea întârzierii aducerii de venituri cu acest activ, Centrala Termoelectrică (CTE) Iernut va fi exploatată prin cesionarea drepturilor şi obligaţiilor din Licenţa pentru producere de energie electrică existentă”.
După 4 ani
Romgaz a preluat oficial Termocentrala Iernut de la Electrocentrale Bucureşti după aproape patru ani de când compania şi-a anunţat această intenţie. Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut s-a realizat în scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale București SA (ELCEN) o avea față de SNGN Romgaz SA. Discuțiile cu Elcen despre transferarea Termocentralei Iernut la Romgaz, în contul unor datorii de 653 de milioane lei, au început încă de acum doi ani. Practic, în acest moment, Romgaz a devenit şi producător de energie electrică după modelul deja implementat anul trecut de Petrom. OMV Petrom a inaugurat, anul trecut, centrala electrică de 860 MW de la Brazi, o investiție de circa 530 de milioane de euro.
După achiziția acestei termocentrale, Romgaz intră pe toate piețele care activează CTE Iernut. Romgaz devine astfel producător de curent și va beneficia de facilitatea pe care Petrom a obținut-o anul trecut și anume aceea că nu va fi nevoită să utilizeze gaz din import centrala producătoare de curent. În felul acesta, costurile cu combustibilul va fi mai redus, în condițiile în care gazul de afară e de trei ori mai scump. OMV Petrom și Romgaz vor beneficia de facilitățile unei Hotărâri de Guvern din august 2012 (HG 870/2012) care permite producătorilor să utilizeze gazele proprii pentru generarea electricității: „Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei cantitățile de gaze naturale din producția internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale”.
Iar avantajul este mare! Producătorii de curent care nu sunt și producători de gaze sunt obligaţi să utilizeze atât gaze din producţia autohtonă, cât şi gaze din import. De exemplu, pentru luna ianuarie 2013, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit un amestec de gaze de 60% intern – 40% import. Preţul gazelor naturale din producţia internă este de 495 lei/1000 mc (circa 150 dolari/1000 mc), în timp ce preţul gazelor de import depăşeşte 400 dolari/1000 mc.
Una caldă, una rece
Romgaz va prelua și salariații, contractele și activele circulante ale termocentralei. Astfel, compania producătoare de gaze naturale va deveni și un important producător de energie electrică. Dar Romgaz are un mare dezavantaj față de celălalt producător de gaze și curent din țară, compania OMV Petrom. Dacă centrala Petrom de la Brazi este una modernă, cu un randament de peste 50%, CET Iernut este o centrală veche, cu randamente inferioare și care necesită investiții foarte mari. Pe de altă parte, intenția Ministerului Economiei este ca CTE Iernut să participe la piața reglementată de energie doar „când va fi cazul”. Pentru Petrom însă (centrala de la Brazi) a fost stabilită deja cota de participare la piața reglementată, inclusiv prețul pe care acesta îl primește pentru energia livrată.
Totuși, după preluarea CET Iernut, Romgaz are un potențial de dezvoltare foarte ridicat, cu condiția ca veniturile obținute să fie aprobate de stat a fi investite pentru modernizarea termocentralei.
Despre CTE Iernut
Centrala de la Iernut, construită în anii 1960 și având în prezent aproximativ 600 de angajați, are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, și mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă de 700 MW. CTE Iernut este prezentă pe piețele producerii și comercializării de energie electrică, serviciilor tehnologice de sistem și a celei de echilibrare. Termocentrala are o cotă de până la 5% din piaţa producerii de electricitate din ţară.
Termocentrala Iernut a făcut parte din sucursala Electrocentrale Mureş a ELCEN și a fost evaluată în 2010 la 230 de milioane de euro. Ideea transferului termocentralei către Romgaz a pornit de la necesitatea stingerii creanțelor de peste 650 de milioane lei, pe care Elcen București le datora Romgaz în contul gazelor livrate și consumate de CET Iernut.
Vestea preluării termocentralei de către Romgaz a fost bine primită de către autoritățile din Iernut. „Este cu adevărat o veste îmbucurătoare pe care o așteptăm de mult. Este foarte important pentru orașul nostru ca locurile de muncă de la Termocentrală să se păstreze. Noi ca și administrație locală vom sprijini în măsură posibilităților noastre pe noul proprietar la fel cum am făcut și cu cel vechi”, a declarat primarul din Iernut, Ioan Nicoară.
Consiliul Concurenței
Concentrarea economică prin preluarea de către SNGN Romgaz a Centralei Termoelectrice Iernut (CTE Iernut) de la SC Electrocentrale Bucureşti SA – Sucursala Electroctrocentrale Mureş s-a putut realiza doar după ce Consiliul Concurenței a autorizat această concentrare. Consiliul a precizat că SNGN Romgaz SA va prelua şi salariaţii și contractele Termocentralei. În continuare, puteți citi cele mai importante părți din comunicatul emis de Consiliul Concurenței, prin care acesta a autorizat preluarea CTE Iernut de către SNGN Romgaz SA: „[…] Împreună cu CTE Iernut, SNGN Romgaz SA va prelua şi elementele aflate în strânsă interdependenţă cu aceasta: salariaţi, contracte, active circulante. Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut se realizează în scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucureşti SA o are faţă de SNGN Romgaz SA.
CTE Iernut este prezentă pe pieţele producerii şi comercializării de energie electrică, serviciilor tehnologice de sistem şi a celei de echilibrare. Pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică cota deţinută de CTE Iernut în anul 2011 s-a încadrat în intervalul 0-5%. Principalii concurenţi ai CTE Iernut pe această piaţă sunt SC Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA şi S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. […]
SNGN Romgaz SA are ca obiect principal de activitate extracţia gazelor naturale.
Ca urmare a realizării concentrării economice, SNGN Romgaz SA va intra pe toate cele trei pieţe pe care activează CTE Iernut […]. Analiza efectuată din punct de vedere concurenţial a demonstrat că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante.
În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de neobiecţiune, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”.
Poveste veche
După cum am amintit, negocierile privind preluarea Termocentralei Iernut de către Romgaz se poartă de mai mulți ani. În acest sens, pași importanți au fost realizați anul trecut. De exemplu, în luna aprilie, la sediul SC Electrocentrale Bucureşti SA a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai Romgaz, ELCEN şi ai Termocentralei de la Iernut, ocazie cu care s-a stabilit graficul activităţilor de trecere a centralei de la Iernut în structura Romgaz, care va deveni acţionar unic al centralei de la Iernut. „În conjunctura economică actuală putem spune că este o decizie bună în ceea ce priveşte viitorul centralei de la Iernut deoarece ea trece la producătorul de gaz, Romgaz, o firmă puternică şi profitabilă a statului, care doreşte să-şi diversifice obiectul de activitate şi este dispus să investească în domeniul de producere a energiei electrice la Iernut”, a declarat la momentul respectiv Dorin Călian, directorul Termocentralei de la Iernut.
Apoi, mai spre sfârșitul anului 2012, în luna noiembrie, s-a desfășurat, la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA care a avut pe ordinea de zi aprobarea înfiinţării în componenţa SNGN Romgaz SA a Sucursalei de Producţie Energie Electrică, cu sediul în localitatea Iernut, judeţul Mureş, ca sediu secundar, fără personalitate juridică, precum şi declararea Sucursalei de Producţie Energie Electrică Iernut ca sediu secundar al SNGN Romgaz SA.
Titi Dălălău