Tratamentul revoluţionar al hipertensiunii arteriale, introdus recent la Secţia Clinică de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, deşi se aplică cu succes în lumea medicală occidentală, este privit cu scepticism de cardiologii români, a declarat presei, vineri, prof. univ. dr. Imre Benedek.
Noua metodă aplicată de dr. Imre Benedek, de denervare renală a hipertensiunii arteriale severe, o metodă de ablare a terminaţiilor nervoase care se aplică cu ajutorul unui aparat special adus din Belgia, se adresează pacienţilor care suferă de aşa-zisa hipertensiune rezistentă la tratament. ‘Tratamentul este aplicat de două luni, suntem pregătiţi, suntem căutaţi zilnic, dar există o rezistenţă în a-l introduce. Se va introduce, pentru că toate la toate metodologiile introduse am întâlnit această rezistenţă. Eu cred că nu bolnavii – după părerea mea, poate că exagerez – ci colegii mei, care ar trebui să se orienteze, să se convingă, să se intereseze şi să îl recomande sau nu (tratamentul, n.r.) sunt încă neînduplecaţi, puţin convinşi pentru a ne trimite asemenea cazuri (…) Este treaba medicilor specialişti şi a medicilor de familie care intră în contact cu bolnavul. Eu mi-am făcut treaba, am adus tehnica, este aici, se poate face şi astfel poate fi ajutată şi populaţia României – care, ca toţi cetăţenii europeni, ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi’, a susţinut doctorul Imre Benedek.
El a spus că întrucât medicii din clinica sa – care este ‘staţia de vârf’ – se confruntă cu numeroase alte cazuri zilnic, nu au timp să caute persoane care suferă de hipertensiune arterială să le explice beneficiile acestui nou tratament. ”La noi vin diferite grupe de boli mai grave pentru care clinica noastră este dotată şi fiind ocupaţi de dimineaţa până seara nu mai avem timp să căutăm hipertensivi şi să le explicăm (…) La Spitalul Floreasca am înţeles că este pregătită o echipă care ar dori să să aplice acest tratament din luna iunie. Eu zic că e bine, pentru că dacă ne gândim că fiecare al treilea om din lume suferă de hipertensiune, înseamnă că este extraordinar necesarul de a se oferi o plajă de tratament variabilă de care bolnavii ar trebui să beneficieze. Rezultatele noului tratament se văd de îndată. Când ai pus pacientul pe masă, l-ai făcut…în 24-48 de ore se definitivează valorile care trebuie obţinute’, a susţinut dr. Benedek.
El a arătat că până acum a avut doi pacienţi, unul din Mureş şi unul din Timişoara, trataţi prin noua metodă, care este experimentată în spitalele din Occident din 2006, dar aplicată din 2011. ‘Preocuparea clinicii noastre este de a aduce toate metodele care apar în domeniul specialităţii noastre şi aşa am adus şi această metodă de tratament a hipertensiunii arteriale (…) Ce înseamnă asta: dacă ia mai mult de trei medicamente în care este inclus şi un diuretic nu se reuşeşte reglarea tensiunii arteriale, adică să se aducă sub 160 per 90. Atunci este indicat noul tratament şi va obţine reducerea cu 30 mm coloană de Mercur valoarea sistolică şi cu 10-12 mm valoarea diastolică. Dacă facem un calcul ne dăm seama că prin aceste valori reuşim să normalizăm valorile tensiunii. Acum cât va fi eradicată boala, dacă metoda tratează sau nu definitiv hipertensiunea arterială, timpul va decide. Dar după doi trei ani pare că această valoare în mare persistă’, a susţinut doctorul Benedek.
Cardiologul a precizat că dacă pacientul este tratat prin această metodă nu trebuie să ia în continuare medicamente, dar metoda ‘reduce spectaculos necesarul arsenalului terapeutic cu medicamente şi îmbunătăţeşte spectaculos starea bolnavului şi perspectivele bolnavului’.
AGERPRES