Laptisorul de matca este o substanta secretata de albinele lucratoare si care este folosita la hranírea tuturor larvelor tinere in primele 3 zile de viata si a reginei stupului (matca) pe toata perioada cat aceasta dezvoltare, este de in aici provenind si denumirea de laptisor de matca. Aceasta substanta este produsa in cantitati relativ mici si este destul de anevoios sa fie recoltata. In jumatate de an se pot obtine max. 500 grame de laptisor de matca dintr-un stup daca acesta este bine stimulat sa produca laptisor de matca prin mijloacele specifice apicultorilor.
Prin substantele pe care le contine laptisorul de matca are loc transformarea unei larve normale de albina intr-o regina. Daca aceasta larva este hranita in mod constant cu laptisor de matca, se stimuleaza cresterea si dezvoltarea organelor reproducatoare, iar aceasta se transforma in matca si va depune oua.
Laptisorul de matca este colectat de apicultori si se vinde sub forma cruda sau prelucrata ca supliment alimentar. Compozitia laptisorului de matca este de 67% apa, 12.5% proteine si aminoacizi, 11% zaharuri simple (monozaharide), 5% acizi grasi. Acesta, are un continut bogat in vitamine din complexul B (vitamina B5 acid pantothenic, vitamina B6 piridoxina). De asemenea contine minerale, enzime, diferiti compusi cu efect antibiotic si antibaterían vitaminele C, A, D, E si K.
Laptísorul de matca este folosit ca atare sau in componenta unor produse cosmetice naturale deoarece if sunt atribuite efecte de anti-ageing (anti-imbätränire). Este posibil ca aceste efecte sa fie determinate de continutul bogat in aminoacizi, vitamine si minerale care mentin un bun tonus al pielii.