ntr-o perioadă în care toţi am ajuns să ne temem de izolare, Travel Carpathia, proiect lansat de doi străini, un neamţ şi o austriacă, în Carpaţii româneşti, ne arată de fapt că izolarea în natură nu este altceva decât o formă de evadare, poate cea mai pură din câte există. Pilonii proiectului sunt însă doi oameni ai muntelui pasionaţi, Christoph Promberger (Germania, silvicultor) şi Barbara Fuerpass (Austria, biolog). „Viziunea lor este de a crea în România cel mai mare şi sălbatic parc naţional acoperit de păduri de pe continentul european: Parcul Naţional Munţii Făgăraş, de 200.000 de hectare“, explică Simona Bordea intenţia soţilor Promberger pentru zona Carpaţilor.
Una dintre particularităţile Carpaţilor, şi poate şi cel mai mare blestem, sunt pădurile continue, fără graniţe, care atrag deopotrivă populaţii spectaculoase de mamifere mari, dar şi drujbe nemiloase. Carpaţii sunt de fapt recunoscuţi la nivel european pentru că sunt casa unora dintre cele mai mari populaţii de carnivore de dimenisiuni mari.
Acesta fiind contextul, fundaţia a lansat şi un program de afaceri verzi, Travel Carpathia, iniţiativă care funcţionează acum ca un liant între frumuseţea muntelui şi călătorul altfel.
Din această categorie de afaceri verzi face parte o reţea de patru observatoare de faună sălbatică în Munţii Făgăraş, promovate sub forma unor tururi all-inclusive în care oaspeţii beneficiază de cazare cu pensiune completă (preparate din produse locale) la unul dintre observatoare, transport local, drumeţii, fiind însoţiţi de un ghid specializat şi autorizat.
Din acest punct de observare pot fi zărite populaţii de urşi, lupi, cerbi sau bizoni. La sosire, oaspeţii sunt întâmpinaţi cu un pahar de şampanie şi o gustare uşoară. Spre apus, începe activitatea de urmărire. Cina este compusă doar din produse locale. Spre răsărit începe o nouă sesiune de observare a sălbăticiunilor, totul în siguranţă, în compania unei căni de ciocolată caldă şi a pădurii. Urmează apoi micul dejun şi o drumeţie, iar la prânz are loc un picnic, şi el tradiţional, din produsele locului.
Doar 6 oaspeţi pot fi găzduiţi în acest refugiu unde nu veţi avea semnal, dar veţi avea luxul uneia dintre cele mai curate interacţiuni cu natura.
Mai multe detalii pe ZF.ro