Este tema pe care am ridicat-o astăzi în sesiunea Declarațiilor politice din Camera Deputaților, adresată Guvernului României.
Avem nevoie urgent de asistență și stimulente pentru relansarea activității economice din țara noastră, care să pună accentul pe susținerea firmelor românești, sau având capital majoritar românesc, în special cele din sectoarele direct productive.
Dacă preocuparea pentru ajutorarea și stimularea propriilor economii naționale ocupă un loc central în toate celelalte state membre ale UE, în România nu se poate observa, din păcate, același lucru. Partenerii noștri europeni alocă un procent considerabil mai mare din PIB pentru susținerea mediului de afaceri autohton, în condițiile suspendării de către Bruxelles a aplicării Pactului de Stabilitate și Creștere Economică.
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR
Declarație politică
Adresată de către: Deputat Dumitrița GLIGA
Circumscripția electorală nr. 28, Mureș
Data: 10.03.2021
Titlul declarației: Cum susține Guvernul Cîțu mediul de afaceri românesc?
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
A trecut, deja, mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, perioadă în care întreaga societate românească a fost grav afectată de măsurile restrictive adoptate de autorități, vizând, ca peste tot în lume, controlul și combaterea crizei epidemiologice.
Dar, prin comparație cu alte țări europene, maniera de gestionare a crizei la nivel național s-a depărtat și se depărtează în mod periculos de bunele practici în domeniu, în special în ceea ce privește politicile de susținere a mediului de afaceri autohton!
Dacă preocuparea pentru ajutorarea și stimularea propriilor economii naționale ocupă un loc central în toate celelalte state membre ale UE, în România, nu se poate observa, din păcate, același lucru. Partenerii noștri europeni alocă un procent considerabil mai mare din PIB pentru susținerea mediului de afaceri autohton, în condițiile suspendării de către Bruxelles a aplicării Pactului de Stabilitate și Creștere Economică.
Astăzi, toate economiile lumii acordă o atenție deosebită sectoarelor economice direct productive, adoptând politici prin care să fie evitate falimentarea și închiderea în lanț a companiilor cu capital autohton. În același timp, pare că noi încurajăm, prin măsurile adoptate de Guvern, trimiterea în șomaj a zeci și sute de mii de români, punându-i în imposibilitatea de a mai asigura minimul necesar pentru întreținerea sau chiar pentru asigurarea subzistenței familiilor lor!
Devine din ce în ce mai evident faptul că, până la această oră, Guvernul nu a fost interesat sau, pur și simplu, nu a fost capabil să elaboreze o strategie articulată pentru relansarea activității economice din țara noastră, care să pună accentul pe susținerea firmelor românești și pe capitalul autohton din sectoarele direct productive ale economiei.
În același timp, constatăm cu stupoare că, în condițiile noilor restricții anunțate și a intensificării crizei sanitare, eventualele măsuri de asistență financiară, precum și stimulentele fiscale de care mediul de afaceri românesc are atâta nevoie se lasă, în continuare, așteptate.
De asemenea, în sectorul industriei turistice din țara noastră, remarcăm inexistența, de facto, a unor măsuri compensatorii pentru susținerea acestui sector vital al „economiei verzi”, conform prevederilor Pactului Verde European, la care România a aderat, sperăm, nu doar în mod formal. Analizând decizia executivului de suspendare a voucherelor de vacanță și condițiile de funcționare a sectorului HORECA, în care activează aproape jumătate de milion de români, putem concluziona că Guvernul pune serios sub semnul întrebării supraviețuirea acestui sector esențial relansării economiei românești.
Toată această lipsă flagrantă de reacție a guvernanților în raport cu nevoile mediului de afaceri a avut, din păcate, un impact negativ atât asupra firmelor românești care încă produc, cât și asupra situației pieței de muncă din țara noastră. De aceea, mă întreb și vă întreb stimați colegi: oare de ce se lasă așteptată o strategie concretă a Guvernului pentru susținerea capitalului autohton și înființarea de noi locuri de muncă și de ce pare din ce în ce mai mult în fiecare zi, că executivul nostru nu urmărește o relansare economică reală?
Deputat,
Dumitrița Gliga