Trecerea la microîntreprindere generează risc fiscal în viziunea ANAF
Trecerea la microîntreprindere generează risc fiscal în viziunea ANAF

Trecerea la microîntreprindere generează risc fiscal în viziunea ANAF

Pentru a avea venituri nete mai mari, unele persoane decid să treacă la microîntreprinderi, dar în anumite cazuri asta se poate să genereze risc fiscal, ceea ce mai departe se traduce în eventuale inspecții ale ANAF.

Anca Grigorescu, partener fondator bpv Grigorescu Ștefanică a vorbit pe această temă la TaxEU Forum, scrie StartupCafe.ro. „O să iasă din schemă microîntreprinderile foarte curând. N-aș recomanda nimănui să migreze acum de la o anumită formă spre microîntreprinderi pentru că se termină repede. Migrarea la diverse forme, fără fundament juridic și factual, îmi generează risc fiscal absolut inutil”, a spus ea.

Conform declarațiilor sale, varianta de SRL (micro) sau cu impozit pe profit ori PFA rămân variante viabile.

„Desigur, trebuie să mă uit dacă acolo am o relație am o relație autentică de independență sau nu”, a afirmă Anca Grigorescu.

Cum se reflectă modificările legislative în veniturile nete obținute și ce formă contractuală pare să fie mai interesantă

*Cifrele sunt rotunjite și nu iau în considerare diversele particularități ale tuturor situațiilor.

Doar veniturile care rezultă din prestarea activității în baza unor contracte individuale de muncă se bucură de stabilitate. Nu înseamnă, însă, că ele nu sunt interesante din punct de vedere fiscal. Acolo, ponderea netului din brut este cea mai slabă”, susține Anca Grigorescu.

În rest, spune ea, impactul modificărilor legislative este negativ pentru toate celelalte forme de prestare a activității.

„Dacă vorbim de impozitarea muncii, aici avem de amintit câteva chestiuni importante. S-a menținut cota de 10%. Dacă întrebăm, niciun oficial nu o să răspundă afirmativ legat de schimbarea regimului de impozitare la acest capitol, deși se aud multe voci în piață. Pe de altă parte, au fost eliminate scutirile pentru angajații din sectoare cheie: IT, construcții, agricultură și industria alimentară”, a explicat reprezentanta bpv Grigorescu Ștefanică.

Care e consecința?

Aceste domenii devin mai puțin atractive pentru specialiștii prestatori de pe piață. Pe de altă parte cresc cheltuielile cu salariile pentru angajatorii care intenționează să mențină nivelul veniturilor nete ale salariaților”, a mai arătat Anca Grigorescu.

Angajatorii nu au ales să mărească salariile brute ale tuturor salariaților / Fundalul: restructurări de personal

Potrivit acesteia, s-au efectuat studii în ianuarie care au relevat, poate nu neapărat surprinzător, următoarea realitate: angajatorii nu au ales să mărească salariile brute ale tuturor salariaților (afectați de OUG 156/2024 n.r.).

„Au oferit majorările salariale în vederea menținerii valorilor de dinainte de eliminarea scutirilor doar pentru acei salariați care reprezintă persoane importante în desfășurarea business-ului sau ating nivelurile importante de performanță”, a explicat experta.

Citeste continuarea