Trei depozite arheologice descoperite în acest an in Mures

Trei depozite arheologice descoperite în acest an in Mures

Directorul Muzeului Județean Mures, Soos Zoltan, și expertul specialist în arheologie, epoca bronzului, Rezi Botond, au prezentat miercuri intr-o conferință de presă un depozit important din acea perioadă, descoperit de un amator la Miercurea Nirajului la mijlocul lunii noiembrie.

Potrivit lui Rezi, este probabil cea mai importantă descoperire de acest fel, după cea de la Suseni, din anii 20 ai secolului trecut.

Depozitul descoperit la Miercurea Nirajului datează aproximatit din secolele X-IX inainte de. Hristos, fiind cu 200-250 de ani mai tânăr decât cel de la Suseni.

El conține 2 ceaune de bronz cu atașe cruciforme (având o utilitate practică, de prindere) păstrate fragmentar, destul de deteriorate, 7 topoare de bronz, păstrate destul de bine, pe care se văd urmele prelucrării, și 8 brățări turnate, dar neprelucrate.

Piesa de rezistență este un coif de bronz în formă de clopot cu un buton turnat pe partea superioară, un tip foarte rar, în toată Europa se.găsesc doar 14 astfel de exemplare (din care 2 în România, păstrate în muzeul de la Carei și Bruckenthal).

În primăvară va începe restaurarea, care va dura câteva luni, după care va putea fi prezentat publicului. Reprezentantii muzeului au precizat că au depus cerere de autorizație pentru a face un sondaj de evaluare a zonei în care acesta a fost găsit. Dacă depozitul va fi încadrat ca tezaur, ceea ce e foarte probabil, mulțumită coifului, cel care l-a descoperit va primi o sumă- recompensă mai mare.

Acesta este cel de al treilea depozit descoperit în Mures, in acest an, după cele de la Sangeorgiu de Mureş si Ernei.