Trei județe, un singur scop: să arate lumii adevărata față a Transilvaniei prin Natură, Gastronomie și Ospitalitate
Trei județe, un singur scop: să arate lumii adevărata față a Transilvaniei prin Natură, Gastronomie și Ospitalitate

Trei județe, un singur scop: să arate lumii adevărata față a Transilvaniei prin Natură, Gastronomie și Ospitalitate

Reprezentați ai autorităților locale, ai organizațiilor de promovare turistică și ai mediului de afaceri din mai multe județe participă, miercuri și joi, la Miercurea-Ciuc, la a IV-a ediție a Conferinței Regionale de Turism, în cadrul căreia sunt analizate provocările actuale din domeniu și se conturează direcțiile de dezvoltare și promovare a turismului regional.

Organizatorul principal al evenimentului din acest an este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), în cooperare cu organizațiile de turism din județele Mureș și Covasna, iar printre subiectele discutate se numără și gastronomia, în condițiile în care județul Harghita deține titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027.


Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES



Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Bíró Barna-Botond, și-a exprimat speranța, în deschiderea conferinței, că astfel de evenimente sunt nu doar ocazii de schimb de cunoștințe și de acumulare de experiență, ci și momente de construire a relațiilor pentru actorii din domeniul turismului din regiune.

Acesta a punctat faptul că, pentru dezvoltarea turismului, sunt esențiale trei elemente, respectiv servicii de calitate, comunicare eficientă și măsurare și feedback constant.

Bíró Barna-Botond a făcut referire și la inteligența artificială, despre care a spus că va aduce schimbări revoluționare în domeniu.

‘Se spune că inteligența artificială va aduce schimbări revoluționare, asemănătoare celor provocate de tiparnița lui Gutenberg. A învăța cum să o folosim corect, în beneficiul turismului, reprezintă o mare provocare, o mare oportunitate, dar și un anumit risc. Totuși, cred că într-un sector atât de vulnerabil economic precum turismul, trebuie să facem tot posibilul ca, în calitate de administrații locale, să sprijinim acest domeniu și să oferim ajutor concret, vizibil și măsurabil’, a declarat președintele CJ Harghita.

Și directorul executiv al Visit Harghita, Szabó Károly, consideră că inteligența artificială va schimba semnificativ industria ospitalității, iar prezentările din programul conferinței oferă un prilej foarte bun de învățare.

‘Noi am creat un prilej pentru discuții, pentru a învăța, vrem să creăm un network între întreprinzători, politicieni, diferite instituții aici, la nivel de regiune, pentru că ‘unu plus unu fac trei’ și întotdeauna, dacă lucrezi cu colegi din alte industrii, reușești să ai rezultate mai bune’, a declarat, presei, Szabo Karoly.

Prezent la conferință, președintele Asociației Visit Covasna și city managerul municipului Sfântu Gheorghe, Barna Jakab, a arătat că turismul de calitate presupune implicarea tuturor actorilor, de la autoritățile locale, la antreprenori și până la simpli cetățeni.

‘Avem nevoie de toți actorii ca să lucreze împreună și ca să formeze o destinație. Pentru că turistul care vine deja nu vrea să vadă un hotel, vrea un pachet întreg, vrea o experiență. Asta este cheia’, a declarat Barna Jakab.

El a subliniat că este nevoie de o viziune și o strategie comună, iar Transilvania trebuie văzută ca o regiune unitară.

‘Important este să vedem toată regiunea în ansamblu. Deci, trebuie să fim coechipieri și nu trebuie să fim concurenți. Cam asta ar fi ideea. Și, ca să fim coechipieri, trebuie și să avem trasee comune, trebuie să avem pachete de experiență comune. De exemplu, într-o zi, turistul să meargă în județul Covasna să vadă nu știu ce atracție turistică, după aia să meargă în județul Harghita să vadă altceva, după aceea în județul Mureș și, de ce nu, și în alte județe. Pentru că, de multe ori, de exemplu, invităm și județul Brașov la această conferință, pentru că și ei sunt foarte aproape. Deci, turistul care vine, pe el nu-l interesează granița între județe, nu există. Îl interesează doar atracția turistică și pachetul de experiență pe care îl primește’, a subliniat Barna Jakab.

Și vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Paul Kuttesch, a vorbit despre necesitatea unor trasee turistice comune.

‘Nu am venit să furăm turiștii sau să aducem turiști, ci să creăm trasee comune, pentru că cea mai importantă este să cooperăm. Transilvania este un brand, dar (…) brand-ul acesta trebuie crescut de noi toți, nu numai de o entitate. Degeaba vrea Sibiu, pentru că fără județele din jur nu o să reușim să creștem doar noi brand-ul de Transilvania’, a susținut acesta.

La conferință a fost prezent și Nagy György, președintele Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din zona Odorhei și vicepreședintele Patronatului Industriei de Ospitalitate și Turism din Odorheiu Secuiesc, membru FIPOR (Federația Patronatelor din Industria Ospitalității), care a arătat că dezastrul de la salina Praid a afectat semnificativ, din punct de vedere turistic, mai multe zone ale județului Harghita.

Acesta a subliniat că, într-o astfel de situație, nu doar localitatea direct afectată ar trebui sprijinită, ci și comunitățile din jur, asupra cărora catastrofa își produce efectele.

Potrivit lui Nagy György, deși, anual, aproximativ 600.000 de turiști vizitau Praidul, cazarea acestora nu se realiza exclusiv în localitatea respectivă, ci și în localitățile învecinate.

‘În consecință, efectele catastrofei se resimt în mai multe regiuni, unități administrativ-teritoriale, inclusiv în zona Odorheiului, motiv pentru care este pe deplin justificată deschiderea oportunităților de sprijin și pentru aceste comunități’, a spus acesta.

Nagy György s-a referit și la provocările din domeniul turismului de la nivel național, cum ar fi schimbările referitoare la acordarea voucherelor de vacanță, creșterea prețului la energie, măririle de taxe, scăderea puterii de cumpărare.

Acesta a remarcat o stare de nesiguranță economică, reflectată în comportamentul turiștilor, care sunt mai atenți la cheltuieli, iar în acest context este necesară identificarea unor soluții de redresare economică.

Nagy György este de părere că astfel de conferințe regionale pot deveni spații unde vocile actorilor din turism să fie auzite, punctând faptul că sectorul HORECA este foarte important pentru economia națională, iar autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție semnalelor venite din industrie și trebuie să susțină acest domeniu.

Forumul profesional de la Miercurea-Ciuc va continua pe tot parcusul zilei de miercuri, precum și joi, cu prezentări pe mai multe secțiuni, de la ‘Organizația de Management al Destinației Transilvania’ și ‘Comunicare’, până la ‘Gastronomie’. AGERPRES