Fundația Transilvană Alpha derulează în perioada 01 septembrie 2016 – 30 septembrie 2017 proiectul Three Steps to Education in Diversity, finanțat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Proiecte de mobilitate în domeniul tineretului, Serviciul European de Voluntariat.
Timp de zece luni, în perioada 01 octombrie 2016 – 31 iulie 2017, cei șase voluntari (2 din Austria, 2 din Germania, 1 din Portugalia și 1 din Spania) găzduiți de Fundația Transilvană Alpha vor lucra alături de specialiștii organizației în folosul beneficiarilor. Cei șase tineri voluntari vor derula, prin rotație, activități altături de copiii și tinerii cu dizabilități din Centrele Perseverența și Atrium dar și cu copiii cu dezvoltare normală, beneficiari ai programului Start–Educație Timpurie.
Obiectivele proiectului
– Promovarea voluntariatului în rândul tinerilor
– Promovarea diversității
– Promovarea integrării sociale a persoanelor cu oportunități reduse
– Susținerea și încurajarea solidarității, toleranței și înțelegerii reciproce
– Îmbunătățirea cetățeniei active, a responsabilității și toleranței în rândul tinerilor
– Schimbul cultural
– Îmbunătățirea abilităților lingvistice
Cine sunt voluntarii ?
Cei șase voluntari provin de la organizațiile: ProAtlântico – Associação Juvenil –(Portugalia), Asociacion Juvenil INTERCAMBIA (Spania), Verein4YOUgend (Austria), Verein Generationen und Gesellschaft (Austria), Jugendwerk der AWO Wuerttemberg e.V. (Germania)
Ellen Schwarzländer (19 ani, Germania): “Sunt Ellen și sunt originară din Stuttgart. După mai multe căutări, am ales să vin la Tîrgu-Mureș. Proiectele propuse de Fundația Transilvană Alpha mi s-au părut extreme de interesante, având în vedere că avem șansa să lucrăm cu mai multe categorii de beneficiari. Sunt încă la început de drum aici, însă sunt pregătită să fac față provocării de a învăța o nouă limbă, să locuiesc împreună cu alți tineri și să învăț lucruri noi.”
Antonia Vollmer (18 ani, Germania): “Mai toată lumea îmi spune Toni. Mă trag dintr-o familie originară din zona Munților Pădurea Neagră, un tărâm presărat cu povești misterioase, la fel ca Transilvania, care îmi este casă pentru următoarele luni. Am ales să aplic în cadrul Serviciului European de Voluntariat pentru un proiect românesc, deoarece sunt interesată să descopăr România și pentru că activitățile Fundației Transilvană Alpha mi s-au părut interesante. Sunt bucuroasă să am marea șansă de a intra în contact cu noi culturi și de a derula activități cu caracter social în folosul oamenilor vulnerabili.”
Julia Haas (22 ani, Austria): “Înainte de a veni la Tîrgu-Mureș, am lucrat ca și asistent administrativ la o firmă din satul meu natal. Am decis să urmez calea voluntariatului deoarece am simțit nevoia de a face ceva cu caracter social. În plus, mi-am dorit să intru în contact cu oameni și culturi noi. Așa am ajuns în România. Sunt foarte bucuroasă de alegerea pe care am făcut-o și abia aștept să descopăr lucrurile pe care mi le rezervă cele câteva luni pe care le am de petrecut aici.”
Elisa Permanschlager (18 ani, Austria): “Sunt Elisa, am 18 ani și vin din Salzburg, Austria. Am decis să mă alătur Serviciului European de Voluntariat din dorința de a lua un an de pauză dar și pentru că vreau să intru în contact cu oameni și culturi de peste hotare. Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, însă până să ajung la Fundația Transilvană Alpha nu am avut șansa de a lucra cu copii cu dizabilități. De aceea cred că proiectul Three Steps to Education in Diversity mi se potrivește de minune.”
José Galeote López (22 ani, Spania): “Sunt proaspăt absolvent al unei facultăți în domeniul fizicii. Înainte de a-mi continua drumul către cariera de cercetător, mi-am zis că trebuie să încerc ceva diferit, ceva ce să nu aibă legătură cu cifrele sau cu legile fizicii. Am ales Fundația Transilvană Alpha pentru activitatea socială bogată pe care o desfășoară.”
João Ramalho (22 ani, Portugalia): “În Portugalia sunt student la inginerie auto. Am decis, însă, că este timpul să iau o pauză de studii, astfel că am început să caut oportunități în cadrul Serviciului European de Voluntariat. Mi-a plăcut din start propunerea celor de la Fundația Tranasilvană Alpha deoarece aici am ocazia să lucrez atât cu copii și tineri cu dizabilități câr și cu grupuri de copii cu dezvoltare normală.”