Cele trei documente vor ajunge și la Senat, care este for decizional în aceste cazuri, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Camera Deputaților a fost convocată joi, 28 decembrie, de la ora 14, în ședință de plen în format hibrid, pentru a dezbate trei proiecte de legi privind autonomia ținutului secuiesc, depuse recent la parlament de reprezentanți ai UDMR.
Proiectele de legi urmează traseul legislativ, cu avize de la comisiul legislativ, punctul de vedere al guvernului, iar comisiile de specialitate vor întocmi raport.
Deputații vor dezbate cele trei proiecte care sunt semnate de parlamentarii UDMR Kulcsár-Terza József-György și Zakarias Zoltán. Vorbim despre o propunere legislativă privind statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România, o propunere legislativă privind statutul de autonomie al ținutului secuiesc și o propunere legislativă lege-cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale.
Astfel, ținutul secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României și este alcătuit din județele Harghita și Covasna și o parte din județul Mureș. Actul normativ mai arată că autonomia regională se exercită de către un consiliu de administrare, în timp ce limba maghiară va avea același statut ca și limba oficială a statului român.
Pe de altă parte, documentele mai prevăd ca ținutul secuiesc să aibă și un președinte propriu, ales pentru un mandat de patru ani, prin vot universal. Mai mult, în proiectul referitor la autonomia culturală sunt prevăzute, printre altele, drepturile comunității maghiare privind utilizarea liberă a limbii maghiare în viața publică, în administrație sau justiție, dar și utilizarea liberă a simbolurilor naționale sau a identității naționale.
Reamintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut întrunirea plenului Camerei Deputaților pentru a respinge „inițiativele toxice ale unor parlamentari afiliați grupului UDMR privind așa-zisa autonomie a ținutului secuiesc și separarea cetățenilor români pe criterii etnice”. Cele trei documente vor ajunge și la Senat, care este for decizional în aceste cazuri, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Sursa: Romania Actualitati