Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” Reghin, Protopopiatul Ortodox Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei a organizat vineri, 24 mai, la sala de spectacol a bibliotecii lansarea cărții ”Retorica divină”, autor prof.univ.dr. Ioan Jude.
În cuvântul de deschidere adresat celor prezenți, managerul bibliotecii, prof.dr. Florin Bengean a subliniat:
” Avem bucuria întâlnirii în Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin cu o personalitate marcantă a acestor locuri, prof.univ.dr. Ioan Jude, originar de pe aceste meleaguri, mai precis din localitatea Nadășa. Dânsul a venit în fața noastră cu o nouă lucrare deosebită, un adevărat de tratat de filozofie, teologie și poate chiar istorie, intitulat ”Retorica divină” care încheie o trilogie, împreună cu alte două lucrări ale domniei sale, apărute cu ceva timp în urmă, ”Creștinismul în imanență și trascendență”, apărut în 2014 și ”Religie și religiozitate”, apărut în 2015. Toate aceste lucrări au fost lansate la vremea lor la instituția noastră din Reghin. Prin această activitate am avut totodată bucuria și de a-l sărbători pe autorul nostru reghinean, întrucât profesorul Jude a împlinit de curând frumoasa vârstă de 70 de ani de viață, ani bogați, cu activitate desfășurată în mai multe domenii, evidențiindu-se atât în domeniul cercetării științifice, cât și în cei desfășurați la catedră, bibliotecă și la masa de lucru, fiind autorul a 15 cărți publicate deja din cel puțin 5 domenii științifice și competențe complementare, în care domnul profesor a performat și cărora s-a consacrat relativ în egală măsură”.
Cuvântul de deschidere a fost urmat de alocuțiunile, comunicările și expunerile susținute de pr.protopop Valentin Vârva, prof. Vasile Rus și pr.Toderic Albin Dorin.
Prof.dr. Valentin Marica, scriitor, poet și publicist român, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Scriitorilor din România, doctor în filologie a apreciat cartea, elogios, precizând:
”Ne întâlnim cu o carte rară, o carte care cuprinde în paginile ei un subiect amplu, un subiect al lumii întregi și o trudă imensă a autorului. Este cartea de care avem nevoie. Este cartea atât a cercetătorului, a universitarului, cartea sociologului, cât și cartea omului. Aici e abilitatea profesorului Ioan Jude, să vină spre amfiteatru, înspre bibliotecă, dar să vină înspre omul care îl mai caută pe Dumnezeu. Această carte este despre a-l căuta pe Dumnezeu, a-l cunoaște. Să ajungem acolo, în punctual acela, al iluminărilor, în care să spunem că măcar puțin îl cunoaștem, ca noi să ne revedem cursul vieții, să avem un ideal, să simțim că suntem altfel de oameni. Cartea aceasta este omul divin. Omul care se depărtează de existența efemeră, de nimicnicie, de valurile acestea trecătoare ale vieții și se apropie de esențial, de lucrurile importante. E o carte care ne îndeamnă spre profunzimi, de trăiri ale gândirii și ale faptei, ale acțiunii, pentru că atunci când îl cunoaștem pe Dumnezeu, tot ceea ce facem este în starea aceea, în sentimental acela, în adevărul acela. Cartea deschide cale către credință și adevăr”.
La finalul evenimentului am întrebat autorul despre ,,drumul,, până la lansare și despre cum vede viața culturală actuală din România.
”Drumul până la lansare a fost destul de greu, nu am scris această trilogie atât de ușor. Dar atunci când ai voința și înțelepciunea de a scrie asemenea cărți, totul se termină cu bine. Închei o trilogie în domeniul religiei, al religiozității, mai degrabă a filozofiei religiei care pentru reghineni sper să prezinte interes. Sunt onorat să fiu aici, printre prieteni. Făcând o comparație între viața culturală de acum 30-40 de ani și cea de acum simt o regretabilă schimbare. Acum cantitativ informațional beneficiem de mult mai multă informație, dar atunci eram mult mai riguroși, mai sistematizați. În ziua de azi studenții mei sunt mult mai risipiți, atunci când se pune problema de a aprofunda, de a fi coerenți în ceea ce gândesc, ei se pierd. Sunt superficiali. Simt asta ca și profesor, ca om, ca sociolog. Sunt atent la acest fenomen, a unei superficialități și a unei ignoranțe dacă îmi este permis să mă exprim așa”.
GRAMA IMOLA