Primarul din Sighişoara, Iulian Sîrbu, a anunţat, luni, că a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a trei porţiuni din zidul Cetăţii Medivale, tronsoanele 12, 16 şi 22, pentru care s-a reuşit accesarea unei finanţări prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în valoare de 2,1 milioane euro fără TVA.
„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor, pentru data de 22 mai, pentru cele trei tronsoane de zid, în baza unei finanţări obţinute prin PNRR. Practic vom reface complet toate aceste trei tronsoane. Discutăm de unul dintre aceste tronsoane, căzut în anii ’90, iar de atunci nu au mai fost făcute deloc intervenţii în acea zonă. Este pentru prima dată când se accesează, în acest mandat, fonduri europene pentru cetate. Până acum, anumite lucrări au fost făcute din credite sau din bugetul local. Tronsonul şapte, anul trecut, aşa cum bine ştiţi, l-am reparat cu tot ce înseamnă alei, trotuare, din bugetul local. Anul acesta intervenim, tot din bugetul local, la acoperişul Turnului cu Ceas, iar din aceste fonduri europene, cele trei tronsoane de zid”, a spus Iulian Sârbu.
El a adăugat că administraţia locală va depune cereri de finanţare şi pentru restul tronsoanelor de zid.
„Nu găsim, din păcate, finanţări europene pe acest exerciţiu decât pentru ceea ce am accesat deja, dar aşteptăm să vedem noi axe. Vom depune din nou cereri de finanţare şi pentru celelalte tronsoane de zid, pentru că îmi doresc ca întreaga Cetate să fie, la final, privită ca un întreg. Sunt şi anumite zone unde zidul riscă să cadă. Practic, noi trebuie să legăm şi tronsoanele care stau în picioare de cele asupra cărora am intervenit. Cumva va trebui să creăm deja baza, astfel încât pe următoarele finanţări, indiferent de unde vor veni acestea, să putem lega zidurile, fiindcă atunci munca va fi mult mai uşoară şi costurile mai scăzute”, a declarat presei primarul din Sighişoara.
Edilul a precizat că, dacă vremea va permite, îşi doreşte ca restaurarea celor trei porţiuni de zid să fie gata până la sfârşitul anului, iar reparaţiile la Turnul cu Ceas să fie terminate până la sfârşitul lunii, dacă nu apar situaţii neprevăzute.
În proiectul de consolidare şi restaurare a zidului Cetăţii Medievale Sighişoara, fiecare tronson prezintă un anumit specific: Tronsonul 12 este parţial integrat în construcţii; Tronsonul 16 – zid îngroşat în partea inferioară, atât din necesităţi de apărare, cât şi de consolidare a drumului de strajă, zidul de incintă este conservat pe toată înălţimea sa, excepţie făcând o porţiune de circa 24 de metri care s-a prăbuşit în 1990, în zona porţii Cimitirului Evanghelic din Deal; Tronsonul 22 este o porţiune de zid dublată cu arce de zidărie care susţin structura de lemn a unei galerii acoperite, adică drumul de strajă, fiind prevăzut cu guri de tragere. AGERPRES