Chiar şi în actualele circumstanţe politice, este foarte important să se păstreze principiul conform căruia este mai bine să se poarte un dialog decât angajarea într-o confruntare, a declarat, marţi, Zsolt Németh, preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului ungar şi fondatorul Universităţii de Vară, într-o conferinţă de presă, la Budapesta.
Puterea principală a Universităţii de Vară a fost întotdeauna cooperarea şi dialogul, nu confruntarea sau monologul – a subliniat acesta.
Politicianul a menţionat că, acum, mai mult ca oricând, este nevoie de reflecţie şi analiză a problemelor politice.
Zsolt Németh a numit războiul ruso-ucrainean un punct de cotitură politică, subliniind că problema războiului şi a păcii va defini următoarele decenii şi va influenţa nu doar problemele politice şi sociale, ci şi viitorul economiei.
Politicianul Fidesz a declarat că „misiunea de pace” a premierului ungar este deja un succes.
Răsunetul pe care l-a avut misiunea de pace este unic şi se poate observa o schimbare de tendinţă în naraţiunile despre pace. Se recunoaşte din ce în ce mai mult că nu poate exista o soluţie militară şi că este nevoie de o soluţie diplomatică – a subliniat acesta, adăugând că Tusványos va fi o staţie importantă a acestei misiuni, unde premierul va ţine , sâmbătă, un discurs.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat că ideea de pace în sine nu este suficientă, realizarea acesteia depinzând de existenţa unei forţe politice şi influenţe adecvate. Formarea grupului parlamentar „Patrioţi pentru Europa” marchează o schimbare în Europa, sugerând o consolidare a dreptei internaţionale, iar aceasta nu poate fi contestată având în vedere alegerile europarlamentare – a explicat acesta. Noul grup are ca obiectiv protejarea drepturilor fundamentale comunitare, naţionale şi individuale. Politicianul a remarcat că grupul a devenit a treia forţă în Parlamentul European, iar Vicepreşedinte general al grupului este Kinga Gál, politician Fidesz.
Referitor la preşedinţia ungară a UE, Németh Zsolt a subliniat că este deosebit de important cum poate Ungaria să îmbunătăţească imaginea sa şi să combată prejudecăţile care afectează politica ungară.
Acesta a declarat că vor explica faptul că propunerea Ungariei pentru un armistiţiu nu serveşte intereselor ruseşti. În contrast cu declaraţiile cancelarului german Scholz, Ungaria nu urmăreşte capitularea Ucrainei, ci oferirea unei şanse pentru ca Ucraina să devină o ţară suverană şi democratică. Potrivit politicianului, odată cu prelungirea războiului, şansele pentru aceasta se diminuează pe zi ce trece.
Referindu-se la comunităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei, fondatorul Universităţii de Vară a subliniat importanţa îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora, la fel ca în Europa, menţionând că asigurarea drepturilor minorităţilor este esenţială. Printre priorităţile preşedinţiei ungare se numără protejarea diversităţii culturale şi a patrimoniului, a mai adăugat Zsolt Németh.
Anul acesta este un an electoral în România, a mai subliniat politicianul, când, la sfârşitul anului, vor avea loc alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Acesta a reiterat angajamentul Budapestei în păstrarea unei reprezentări maghiare puternice şi în apărarea politicii bazate pe etnicitate pentru maghiarii de peste hotare. Acest tip de politică este puternic atacat, dar Ungaria nu este dispusă să facă compromisuri, a menţionat Zsolt Németh.
Acesta a amintit că prima Universitate de vară şi festival au fost organizate în 1990, la Băile Balvanyos, timp de şapte ani. Apoi s-au mutat la Băile Tuşnad, dar încet-încet începe să devină strâmt şi acest loc, a adăugat politicianul. Acesta a remarcat că locul este una dintre cele mai frumoase staţiuni din Bazinul Carpatic, care oferă oportunităţi pentru schimburi de idei, într-un cadru informal, între tinerii din Ungaria, cei de peste hotare, şi cei din Europa.
Tibor T. Toró, vicepreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania, a declarat că, deşi ei nu s-au schimbat prea mult în ultimii 33 de ani, lumea însă s-a schimbat considerabil. Referindu-se la motto-ul „Pe drumul drept”, acesta a subliniat că, deşi mulţi pun la îndoială împărţirea politicii în dreapta şi stânga, totuşi ei doresc să menţină această distincţie. Fondatorii Tusványos au conceput evenimentul pe baza unor valori definite, iar activitatea organizatorilor a fost întotdeauna caracterizată de efortul pentru mai bine, a explicat politicianul timişorean. Acesta a afirmat că este sarcina politicii să menţină pe ordinea de zi chestiunile de politici naţionale şi consideră că acest lucru a fost realizat cu succes.
Mária Tárnok, organizator principal din Ungaria şi preşedinte al bordului Fundaţiei pentru Minorităţi – Pro Minoritate, a menţionat că la Universitatea de Vară vor participa 1 000 de vorbitori, evenimentul fiind organizat în colaborare cu 76 de parteneri, şi vor fi 34 de locuri pentru programe, cu implicarea a 300 de organizatori.
Aceasta a anunţat că marţi seara se va deschide platforma online pentru înregistrare, menţionând că pentru sâmbătă va exista o înregistrare specială, disponibilă pe site-ul evenimentului. Înainte de ora 16:00 accesul în tabără va fi gratuit – a declarat Mária Tárnok.
Sursa: MTI