Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unui seminar organizat de Fundaţia Culturală dr. Bernády György, că Uniunea Federală a Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN) împreună cu UDMR trebuie să primească răspuns de la Comisia Europeană pe marginea iniţiativei cetăţeneşti europene pentru protecţia drepturilor minorităţilor naţionale până lunea viitoare. ‘În momentul de faţă, această iniţiativă este înregistrată la nivelul Comisiei, am înregistrat-o în această vară şi zilele acestea trebuie să primim răspuns, dacă va fi acceptată sau nu, deci sunt încă vreo trei-patru zile, până lunea viitoare trebuie să primim răspuns de la UE (…) Noi am formulat unele probleme care ţin de toate comunităţile minoritare din Europa şi care considerăm că, la nivelul UE, nu se poate să nu fie discutate. Noi dorim – şi acesta este de fapt scopul principal al acestei întâlniri – să aflăm punctele de vedere ale comunităţilor care ne interesează foarte mult, ale minorităţilor din România, pentru că suntem 19 minorităţi prezente în Parlamentul României, să vedem ce părere au despre această iniţiativă. Evident, am dori atât susţinerea lor, cât şi susţinerea cât mai multor comunităţi naţionale din toată Europa’, a arătat Borbely.
Politicianul a subliniat că deja există semnale clare că foarte mulţi se vor ralia acestei iniţiative, ceea ce înseamnă că cel mai târziu la sfârşitul anului viitor, vor putea fi predate cele un milion de semnături care trebuie să fie adunate din cel puţin şapte ţări din UE, ‘care să oblige de fapt Uniunea să discute şi să stabilească un fel de cadru pentru problematica minorităţilor naţionale din UE şi nu numai’. ‘Consider că vor fi discuţii foarte interesante, pentru că formularea acestei iniţiative este una generală, care corespunde atât doleanţelor unei comunităţi mai mici, cât şi doleanţelor uneia mai mari. Şi dacă avem, evident, mai multe slogane în UE care ţin de diversitate, de păstrarea culturii unor minorităţi şi a unor comunităţi naţionale, atunci e clar că trebuie ca UE să aibă o poziţie în acest sens şi să nu fie numai o jumătate de frază prezentă în Tratatul de la Lisabona’, a susţinut Laszlo Borbely.
Iniţiativa cetăţenească la care Borbely a făcut referire este ‘Minority SafePack’ care are sloganul ‘Nu eşti singur: un milion de oameni din Europa pentru diversitate’, în care se solicită măsuri şi acte legislative care să promoveze şi să protejeze comunităţile minoritare autohtone şi naţionale, limbile regionale şi minoritare din Uniunea Europeană. ‘Minority SafePack’ vizează o serie de domenii de acţiune precum Limbă, educaţie şi cultură; Politică regională; Participarea şi implicarea societăţii civile; Egalitate şi anti-discriminare; Media şi conţinut digital; Sprijin acordat minorităţilor naţionale.
AGERPRES