Vicepremierul Marko Bela a declarat joi, la Târgu Mureş, în cadrul manifestării de 15 martie, la care au luat parte peste 3.000 de persoane, că UDMR îşi asumă coaliţia pentru guvernarea ţării, însă numai dacă această colaborare este reciprocă. 'Azi ne amintim de 1848, ne-am dus la Bucureşti nu ca să tăcem, ci vrem să ajutăm, vrem ca ţara să meargă înainte, să ajutăm să ieşim din criză. E în interesul maghiarilor şi românilor, deopotrivă. Dar nu e de ajuns să colaborăm, ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă. Numai aşa mergem mai departe în coaliţie, dacă interesele maghiarilor sunt respectate, pentru că ele nu ştirbesc drepturile românilor. Noi putem acţiona independent, să luăm decizii în legătură cu învăţământul în limba maghiară. Nu avem nevoie de paznici', a arătat Marko Bela în timpul discursului său.
Fostul lider al UDMR a arătat că maghiarii vor putea realiza ceva numai dacă vor fi uniţi, că maghiarii respectă trecutul, prezentul şi viitorul altora şi se aşteptă la acelaşi lucru şi din partea celorlalţi. Marko a spus că au trecut 164 de ani de la Revoluţia ungară de la 1848 şi de atunci a trebuit, din şi din nou, 'să luptăm pentru libertate', iar astăzi 'mai trebuie să luptăm pentru învăţământ în limba maternă'. 'Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru ca medicul să poată în vorbi în limba maghiară cu pacientul (…) Unii au obosit să lupte, iar alţii au zis că nu mai are rost să luptăm. Mesajul nostru, al celor care am ales să rămânem aici, să trăim şi să muncim aici, al celor care mai avem credinţă este că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru', a afirmat Marko Bela în timpul discursului.
La finalul manifestării, Marko Bela a declarat presei că Revoluţia de la 1848 are în general mesajul libertăţii, legalităţii şi fraternităţii şi că mesajul de atunci 'este de actualitate şi azi, mai ales că nu putem fi liberi dacă în jurul nostru nu toate naţiunile sunt libere'. 'Cei din 1848 au înţeles acest lucru şi au luptat împreună de fapt pentru ideea de libertate. Şi azi când apar, din nou şi din nou controverse, legate de dreptul de a învăţa. Drepturile acordate maghiarilor nu privează de nici un fel cealaltă comunitate, dimpotrivă, după părerea mea, întăreşte sentimentul de solidaritate şi colaborare. Şi aici în Târgu Mureş mă refer şi la problema Universităţii de Medicină şi Farmacie. Dacă maghiarii vor reuşi să aibă propriile structuri în cadrul universităţii, acest lucru nu sărăceşte românii care urmează sau învaţă la acea universitate, dimpotrivă', a ţinut să sublinieze Marko Bela.
Preşedinta Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke a arătat, la rândul său, că în 2012, în fiecare zi maghiarii au de dus o luptă fie pentru a-şi păstra drepturile, fie pentru a împiedica să fie luate aceste drepturi, iar această luptă nu se va termina niciodată.
Preşedintele UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, a precizat că ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sarbătorită în 78 de localităţi din judeţul Mureş.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.