Strategia denumită „Transilvania 2020”, lansată de UDMR în urmă cu doi ani, va fi completată cu o nouă strategie economică în 15 mai, potrivit vicepreşedintelui politic al uniunii, Borbely Laszlo. „Noi am fost singura formaţiune politică care, la sfârşitul anului 2012, am avut o viziune în ceea ce priveşte perioada 2014-2020 pe zona Transilvaniei. Avem un document predat atunci şi avem un alt document pregătit, pe care îl vom lansa în 15 mai, la Cluj-Napoca, un document actualizat cu datele care le avem la dispoziţie în urma negocierilor cu Uniunea Europeană. Eu nu ştiu dacă mai are o formaţiune politică un asemenea document, care vorbeşte despre programe, despre câţi bani va beneficia fiecare familie din Transilvania – că ne ocupăm de zona aceasta, să mai lucreze şi alţii – şi avem concepţii cam care ar fi priorităţile, priorităţi care, fiind la guvernare acum, le-am discutat şi cu ministrul Afacerilor Europene. Acesta cred că este un mesaj pozitiv şi care sperăm va mobiliza şi electoratul pentru că într-adevăr am văzut că nu e un foarte mare interes în ceea ce priveşte aceste alegeri”, a declarat Borbely.
Documentul ce va fi lansat săptămâna viitoare nu e un program de campanie electorală, a subliniat vicepreşedintele UDMR.”Nu este un program de campanie electorală. Este un document programatic pe următorii şapte ani, cam ce ar trebui să facă, care ar trebui să fie priorităţile, care concordă multe cu ceea ce este fezabil, pentru că nu putem face un document care să nu ţină cont de documentul cadru care a fost trimis în martie, în ultima variantă, la Bruxelles, dar care se mai poate modifica. Evident avem diferite domenii în programul nostru pe care avem concepţii atât separat pentru Uniune Europeană, dar acest document care a fost pregătit de economişti şi de cei care sunt implicaţi mai mult în zona asta europeană, va fi un fel de chintesenţă ca să ştie oamenii foarte concret la ce să se aştepte de la noi dacă ne votează”, a afirmat vicepreşedintele politic al UDMR.
Liderii UDMR au discutat cu ministrul Afacerilor Europene şi Uniunea va cere o suplimentare de fonduri pentru Programul LEADER şi reluarea finanţării pentru cardul Kogălniceanu. „Noi am venit acum la guvernare şi vom solicita probabil o întâlnire în cadrul coaliţiei pentru a discuta aceste cifre, (…) şi aici facem un lobby să mai suplimenteze pentru că este vorba despre comunităţi mici care rezolvă o problemă imensă prin 10-12 milioane de euro. E vorba de IMM-uri, care e un trend european, dar va trebui să mai lărgim, chiar dacă s-au introdus alte posibilităţi, dar nu suntem de acord că acest card Kogălniceau anul acesta nu are finanţare, din păcate. A fost până în 2013 şi iată, cum am stat puţin în opoziţie, nu mai sunt fonduri, deci aici vom cere să se repornească acest program. Şi evident agricultura, care este foarte bine prezentată”, a susţinut Borbely, citat de Agerpres.(E.M.)