Parlamentul European a votat interzicerea utilizării termenilor asociați cu carnea pentru produsele pe bază de plante, într-o decizie care a generat controverse puternice în rândul organizațiilor de consumatori și al grupurilor de mediu.
Potrivit noii reglementări, denumiri precum hamburger, sausage, escalope sau steak pot fi folosite exclusiv pentru produse din carne, nu pentru alternative vegetale sau vegane. Propunerea Comisiei Europene de actualizare a Organizării Comune de Piață introduce o listă de 29 de termeni interziși pentru produsele vegetariene sau vegane, incluzând: beef, chicken, bacon, ribs, wings și breast.
Decizia vine în urma unei dezbateri îndelungate la nivel european privind etichetarea produselor pe bază de plante, care câștigă tot mai mult teren pe piața alimentară. Legislația actuală permite utilizarea termenilor legați de carne pentru produsele vegetale, cu condiția ca ambalajul să indice clar că produsul este realizat exclusiv din plante.
Măsura a stârnit reacții negative puternice. Patru sute de organizații au semnat o scrisoare deschisă solicitând retragerea interdicției celor 29 de termeni. Un sondaj realizat în 2020 de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) a arătat că aproximativ 70% dintre consumatori nu sunt confuzi de denumirile de tipul „burger vegetal” sau „cârnaț vegetarian”, atâta timp cât produsele sunt clar identificabile ca fiind vegetariene sau vegane.
Similar cu situația de acum este cea a produselor lactate, în care Curtea Europeană de Justiție a decis că termenii legați de lactate – lapte, unt sau iaurt – pot fi folosiți doar pentru produse care conțin efectiv produse lactate, ceea ce a dus la etichetarea alternativelor pe bază de soia sau ovăz drept „băuturi” pe rafturile magazinelor europene.
Textul votat de Parlamentul European trebuie acum negociat de toate statele membre în Consiliul European, unde se așteaptă să întâmpine opoziție semnificativă, subiectul fiind dezbătut deja la nivel național în mai multe țări.