Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Văii Gurghiului s-a încheiat duminică cu un spectaculos foc de artificii. Pe platoul ,,La Fâncel”, din Ibăneşti, zeci de mii de oameni au petrecut timp de trei zile, s-au relaxat şi s-au bucurat de contactul direct cu valorile tradiţionale ale zonei.
Organizat între 22 şi 24 august de Consiliul Judeţean Mureş şi Asociaţia Comunităţilor Văii Gurghiului, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, ultimul festival de amploare al verii a avut un program bogat din care nu au lipsit concursurile, dar nici spectacolul artistic de calitate. Localităţile participante, respectiv Reghin, Gurghiu, Ibăneşti, Hodac, Solovăstru, Jabeniţa şi-au amenajat standurile cu o grijă deosebită, expunând obiecte reprezentative pentru tradiţia locală. La fiecare casă oaspeţii au fost întâmpinaţi cu produse specifice şi ospătaţi cu bunătăţile preparate de gospodinele locului.
Oficialități una și una
Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc sâmbătă, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene cărora li s-au alăturat arhiepiscopul Irineu şi fostul ministru al Învăţământului, Ecaterina Andronescu. Oficialităţile au salutat publicul şi au subliniat importanţa evenimentului, susţinând promovarea tradiţiilor şi valorilor locale. Au fost prezenţi primarii localităţilor care constituie Asociaţia Comunităţilor Văii Gurghiului, prefetul judeţului Mureş – Vasile Oprea, preşedintele consiliului Judeţean- Ciprian Dobre, parlamentarii Vasile Gliga, Alexandru Petru Frătean şi Cristian Chirteş. După momentul festiv care s-a desfășurat pe Scena Mică a Festivalului, oficialii au vizitat standurile localităţilor.
Casa alegorică a Reghinului…
… a fost organizată similar cu cea de la Festivalul Văii Mureşului din acest an. Elementele de bază au fost ia românească, fotografiile din anii anteriori şi icoanele, toate puse în valoare în cadrul unor expoziţii atent amenajate. Vizitatorii au fost primiţi cu pâine şi sare, dar şi cu delicioasele scoruşe specifice zonei. Nu au lipsit florile şi aranjamentele făcute de serele Primăriei, o explozie de culoare şi rafinament deosebit de apreciată de vizitatori. Expoziţiile au fost îndelung admirate şi apreciate iar programul artistic coordonat de casele de cultură au fost aplaudate îndelung.
Meşterii populari de la casa Reghinuluiau oferit informaţii şi îndrumări vizitatorilor pe tot parcursul celor trei zile de festival, produsele muncii lor stârnind interesul şi admiraţia a sute de participanţi la eveniment.
Primarul Maria Precup şi-a întâmpinat oaspeţii cu ospitalitatea-i caracteristică şi a declarat că o asemenea manifestare este deosebit de importantă şi emoţionantă deoarece este menită să evidenţieze tot ceea ce au comunităţile valoros şi trainic. Maria Precup şi-a exprimat încântarea faţă de interesul pe care l-au manifestat vizitatorii pentru casa Reghinului şi a ţinut să precizeze că prezenţa arhiepiscopului Irineu şi a Ecaterinei Andronescu, dar şi importanţa pe care cei doi oaspeţi au considerat că merită să o acorde fesivalului, nu poate decât să onoreze şi să aducă bucurie.
Viorile de Reghin
Ca în fiecare an, Reghinul a fost reprezentat şi de standul familiei lutierului Vasile Gliga, care promovează constant arta construirii instrumentelor muzicale. Maestrul lutier a oferit din nout vizitatorilor şansa de a vedea cum se construiesc viorile şi spune că o asemenea manifestare trebuie să atragă în egală măsură expozanţi şi vizitatori. Standul companiilor Gliga a fost amenajat nu doar pentru a prezenta meseria specifică zonei noastre, dar şi pentru a scoate în evidenţă frumuseţea obiceiurilor, tradiţiilor şi constumului popular din comunităţile de pe Valea Regilor.
Spectacolul …
… folcloric şi cel de muzică pop de pe cele două scene ale fesivalului a inclus, desigur şi reghineni. Astfel, în cele trei zile de festival au urcat pe scenă solişti precum Andreea Morariu, Maria Grama, Vasile Crişan, Maria Neag, Sorin Pantea, Anca Neamţu Branea, prima seară (vineri) fiind marcată de recitalul incendiar al reghineanului Florin Vos.
Scena Mare a platoului „La Fâncel” din Ibăneşti a găzduit în acest an un spectacol de zile mari. Prima seară a fost încununată de recitalul susţinut de Antonia. Sâmbătă, cei prezenţi pe Platou au avut parte şi de o surpriză neobişnuită. Un avion a survolat zona la joasă înălţime apoi a lansat doi paraşutişti care au făcut spectacol în înaltul cerului şi au fost îndelung aplaudaţi. Au cântat Maria Neag, Florina Oprea Ansamblul Mureşul, Aurel Tămaş, Pavel Stratan, Amadeus. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un foc de tabără. Duminică, ziua a început cu cros montan şi a continuat cu un concurs de gastronomie. Pe scenă au evoluat ansambluri folclorice din zonă apoi seara atmosfera a fost încinsă de recitalurile susţinute de Lora şi băieţii de la Vunk.
Focul de artificii a luminat apoi feeric cerul de deasupra platoului stârnind aplauze şi promiţând o a X-a ediţie aFestivalului Văii Gurghiului plină de surprize plăcute.
Emeşe ARDELEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.