Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că deşi plângerile de neaplicare a Legii Educaţiei Naţionale au fost tranşate definitiv în instanţa de judecată, în patru procese distincte, problema este adusă din nou în atenţia publică de către o asociaţie, inclusiv prin anunţarea unor proteste în faţa unor ambasade.
Rectorul s-a referit astfel la Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR), condusă de Adam Valerian, care a iniţiat o serie de proteste şi seri de rugăciune, imediat după decizia de fuziune dintre UMF Târgu Mureş cu Universitatea „Petru Maior”, pe motiv că nici acum nu s-ar aplica Legea Educaţiei Naţionale, în sensul înfiinţării de departamente separate cu predare în limba maghiară, iar fuziunea ar diminua şi mai mult procentul maghiarilor.
„Procesul de fuziune continuă, în acest moment este în faza guvernamentală de a se lua o decizie şi eu cred că se va întâmpla într-un viitor foarte apropiat. (…) Noi acţionăm în termenii în care Legea Educaţiei ne permite, am procedat corect în fiecare etapă şi opiniile acestui domn nu au nicio relevanţă, din punctul nostru de vedere (…) Este important faptul că, de-a lungul timpului, temele pe care acest domn le aduce în discuţie au fost subiect la diverse instituţii guvernamentale, subiecte de instanţă şi în patru procese diferite, dar cu teme asemănătoare, noi am avut decizii definitive. Astfel încât orice afirmaţie pe care o face, el sau oricare altcineva, că la UMF Târgu Mureş nu s-ar respecta Legea Educaţiei, este infirmată de deciziile definitive ale instanţelor de judecată”, a arătat dr. Leonard Azamfirei.
Aceste consideră că este momentul să se înţeleagă că într-un stat de drept, în care justiţia decide ce este bine şi ce nu, ce este şi ce nu este legal, „discursurile trebuie să înceteze”.
Referitor la faptul că AMPMFR a anunţat proteste, sâmbătă, la ambasadele SUA şi a Federaţiei Ruse, pentru neaplicarea Legii Educaţiei Naţionale la UMF Târgu Mureş, rectorul Leonard Azamfirei consideră că acţiunea doar va „stârni zâmbete” şi a amintit că universitatea i-a întins lui Adam Valerian o mână atunci când era student.
„Protestul pe care îl face acest domn este unul care nu poate stârni decât zâmbete, pentru că dincolo de neadevărurile pe care le propagă în diverse moduri, contează credibilitatea celui care spune ceva. Trebuie ştiut faptul că acest domn a fost student la UMF Târgu Mureş, că a fost repetent, că a fost exmatriculat din cauza neîndeplinirii obligaţiilor didactice şi că gestul de a-l reînmatricula pentru a finaliza studiile nu a fost înţeles de acest domn. Că universitatea, în termenii legali pe care îi avea, a întins o mână tocmai pentru a face din cineva un om cu o meserie. Mai mult decât atât, îmi amintesc că în solicitarea de reînmatriculare, domnul Adam Valerian menţiona în mod explicit că regretă toate acţiunile pe care le-a întreprins împotriva universităţii de-a lungul timpului, se dezicea de aceste activităţi şi dorea ca viitorul său să fie conectat cu alte priorităţi. Atunci şi-a dat demisia din această asociaţie”, a afirmat dr. Leonard Azamfirei.
Rectorul UMF Târgu Mureş a subliniat şi că nu i se pare potrivită inserarea de afirmaţii cu tentă religioasă în discursul de protest al lui Valerian.
„Mi se pare un gest de ipocrizie să inserezi în discurs afirmaţii cu tentă religioasă, să îl amesteci pe Dumnezeu într-o abordare care, dincolo de cuvinte, incită la ură, la separare şi, mai ales, proliferarea de minciuni. Dar gestul pare să se potrivească perfect cu personajul! Astfel, eu nu pot decât să văd în acest demers mult zgomot pentru nimic”, a arătat rectorul Azamfirei.
El consideră că prin aceste acţiuni, ale căror motive au fost infirmate de patru ori de instanţa de judecată, preşedintele AMPMFR ar urmări doar să fie în lumina reflectoarelor.
La rândul său, preşedintele AMPMFR, Adam Valerian, susţine că protestele sale şi serile de rugăciune, organizate frecvent începând din luna aprilie, vizează faptul că la UMF Târgu Mureş nu se aplică art. 135 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul înfiinţării de departamente separate cu predare în limba maghiară.
Sursa foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES
„În prezent, la UMF se predă în limba maghiară, dar lucrurile practice sunt în limba română. Studenţii au declarat că vor lucrări practice în limba română, ceea ce este un lucru important, fiindcă vor să lucreze în România. Însă problema este că dacă nu avem departamente cu predare în limba maghiară, nu avem posibilitatea să ne organizăm şi să avem o politică a cadrelor universitare. Problema noastră este că nu vedem posibilitatea ca învăţământul în limba maghiară să se dezvolte, fiindcă sunt foarte puţine cadre universitare maghiare (…) Mulţi (maghiari, n.r.) nu s-au prezentat într-adevăr la concurs pentru că există aceste divergenţe în universitate şi ei vor să se ocupe de profesie, nu de politică (…) Dacă nu există o discriminare pozitivă pentru a mări procentul cadrelor didactice maghiare, nu ne putem dezvolta”, a declarat, pentru AGERPRES, Adam Valerian.
În privinţa faptului că protestele sale nu sunt susţinute de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş, unii profesori făcând apel la studenţi să nu se ralieze protestelor iniţiate de el, preşedintele AMPMFR crede că aceştia s-ar teme pentru locurile lor de muncă.
Adam Valerian susţine că „discriminarea etnică din cadrul Universităţii este perpetuată şi în clinicile conduse de profesori români” şi că el va continua protestele în următoarele şase luni, până când situaţia din UMF Târgu Mureş se va rezolva.
Începând cu luna aprilie, când s-au adoptat hotărârile de fuziune de către senatele UMF şi UPM Târgu Mureş, AMPMFR a organizat numeroase acţiuni de protest şi seri de rugăciune, inclusiv în faţa unor ambasade acreditate în România, în cadrul cărora a expus un banner cu textul „Toţi creştinii suntem egali în faţa lui Dumnezeu, cetăţenii ţării suntem egali în Constituţia României. Cerem aplicarea art. 135 al Legii Educaţiei Naţionale fără discriminare etnică în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş”.
În hotărârea Senatului UMF Târgu Mureş se prevede că noua universitate rezultată în urma fuziunii, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) va păstra caracterul multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aşa cum a fost definit în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi va face toate eforturile pentru conservarea învăţământului în limbile română, maghiară şi engleză, precum şi în alte limbi de circulaţie internaţională. Referitor la acest lucru, organizatorul protestului a spus că „nu mai crede în promisiuni”.AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.