Potrivit Centrului Cultural şi de Arte Lăzarea, unul dintre organizatorii expoziţiei „Paradisul evitat”, expoziţia este o selecţie a celor mai reprezentative şi valoroase fotografii ale artistului. Aceasta cuprinde 60 de lucrări, în principal compoziţii şi portrete ale unei lumi oneste şi autentice, surprinse de fotograf cu „infinită grijă, înţelegere, căldură şi umor”.
Vernisajul expoziţiei, organizată de Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, va avea loc în data de 5 martie, de la ora 15:00, în Sala Constantin Brâncuşi a Parlamentului României. Expoziţia va fi vernisată de Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, şi Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Coorganizatori sunt Fundaţia Casa Tradiţiilor Ardeleneşti, cu sediul central în Târgu-Mureş, şi Academia Ungară de Arte.
Gyula Ádám s-a născut în data de 28 noiembrie 1961, la Cârţa, în judeţul Harghita. A absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureş, în anul 1981, specializarea grafică. Primele sale succese au fost fotografiile realizate despre viaţa ceangăilor din Moldova şi Ţinutul Secuiesc şi despre viaţa autentică a teatrului. Fotografiile sale sunt, în principal, de natură etnografică şi documentară, realizate despre ceangăii din Moldova şi regiunea Ghimeş, despre maghiari şi destinele lor din Ţinutul Secuiesc şi din etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus). Seriile sale de imagini realizate despre viaţa de zi cu zi a ceangăilor din Moldova, care acoperă totul, de la naştere până la moarte, au fost considerate inedite.
A creat sute de coperte, ilustraţii fotografice, coperte de discuri, postere şi pliante. A expus în mai multe oraşe din Transilvania, la Bucureşti, Budapesta şi la Parlamentul European.
Expoziţia din Parlamentul României va fi deschisă publicului până în data de 27 martie.
Sursa: MTI